Въпреки предпазните мерки, които предприемаме ежедневно, за да избегнем COVID-19, има редица места, които посещаваме всеки ден и които все още представляват голяма опасност, без да си даваме сметка.

Коронавирусът, Естония, Латвия, Литва и решението, което взеха трите държави

"Желязната завеса" на Литва, Латвия и Естония

Решението, което взеха трите държави

Уебсайтът MSN прави селекция на няколко точно такива, където трябва да бъдем особено внимателни и които се препоръчва да избягваме, ако имаме възможност.

Асансьори

Според изследвания, проведени от Канадския национален институт по здравеопазване, вирусът може да живее във въздуха до три часа, така че тесните, претъпкани и лошо проветриви пространства са идеална среда за предаване на вируса.

Снимка 374165

Източник: iStock

А асансьорите са точно такова място. Ако в тях вече се е возил болен от COVID-19 човек, то заразата остава във въздуха заради затвореното пространство няколко часа и е много вероятно да бъде предадена и на нас, когато го ползваме.

Градски транспорт

Снимка 473177

Източник: iStock

Градският транспорт също е идеална среда за разпространение на микроби и вируси. Изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Infective Diseases, показа, че хората, които използват натоварен градски транспорт, са шест пъти по-склонни да развият респираторни заболявания, отколкото хората, които не го използват.

Подобно на асансьорите, в обществения транспорт въздухът също е малко, заради което и рискът от заразяване е по-голям.

Обществени тоалетни

Снимка 475060

Източник: iStock

Те са опасно място, където микробите и вирусите се разпространяват лесно и по принцип. Затова ако се налага да излизаме, хубаво е да си свършим всички нужди вкъщи, за да сме сигурни, няма да ползваме тоалетна някъде навън.

Болници

Снимка 478283

Източник: iStock

Според последните проучвания, публикувани в Annals of Internal Medicine, колкото по-голяма е  концентрацията на болни от коронавирус на едно място, толкова по-заразно е то. Затова и болниците са едно от най-вероятните места, където да се заразим. Именно затова учените съветват да избягваме посещението им, освен ако наистина не е крайно наложително.

Коронавирусът, пътуването със самолет и какви промени ще настъпят заради COVID-19

Как коронавирусът ще промени пътуването със самолет

Нищо няма да е както преди