"Желязна завеса" символизира разделението (и физическо, и идеологическо), установено в Европа веднага след Втората световна война. Според него континентът е разделен на две - зоната на съветско влияние (в източната част) и зона на страните от Запада.

75 години след като Уинстън Чърчил за пръв път използва и популяризира термина "Желязна завеса", днес три балтийски държави са на път да вдигнат нова завеса.

Принудени от обстоятелствата, премиерите на Литва, Латвия и Естония създават споразумение, което позволява на гражданите им да пътуват на териториите им, но не разрешава на външни хора да преминават границите им, докато пандемията от коронавирус не отмине.

Така трите държави ще отворят границите помежду си от 15 май.

Саара де ла Сиера - испанският град, който успява да се предпази от коронавируса

Испанският град, който успява да се предпази от коронавируса

Каква е тайната му

И докато хората от трите бивши съветски републики ще могат да пътуват свободно, балтийска бариера ще блокира туристи от съседните Русия, Беларус и Полша, както и пътници по въздух и море от други места по света.

Снимка 478652

Източник: iStock

В момента положението в Естония например е такова, че само естонци и чуждестранни граждани с членове на семейството в държавата имат възможност да влязат в страната, и то с две седмици задължителна карантина. Другите две републики имат подобни правила.

Според литовското правителство, за прибалтийските държави може да се направи заключението, че всяка от тях успешно се справя с разпространението на Covid-19. И тъй като се доверяват взаимно на си здравните си системи, те не виждат проблем да отворят границите си една за друга. Това обаче не важи и за останалите страни по света.

Въпреки че в търговски план Литва, Латвия и Естония трябва да отворят границите си много по-широко, тъй като туристите от Финландия, Швеция и Полша са тези, които веднага биха допринесли за икономиката им, трите държави смятат, че се налага да изчакат, доверявайки само една на друга, пише Independent.

Исландия, коронавирусът и методите им за справяне с домашната изолация и самотата

Как исландците се борят с коронавируса

Когато изолацията и самотата вървят ръка за ръка