Времена на изпитания са. Всички сме се затворили - някои физически, други и емоционално. Надяваме се, че ще свърши бързо, че този вирус ще ни отмине леко и че няма да ни съсипе като общество, като икономика и като хора.

Паникьосани, доверяваме се на всяка глупост, избълвана в интернет пространството, а всичко, както знаем, има последствия. Затова трябва да бъдем много внимателни какво четем и внимателно да подбираме източниците си на информация.

Откакто започна да се разпространява Covid-19, много се изписа за това дали домашните любимци са носители на заразата и могат ли да ни разболеят, което пък стана причина много хора да изоставят домашните си любимци, убедени, че могат да си заразят с новия коронавирус.

Снимка 472024

Източник: iStock

Истината е, че до този момент не съществува научно доказателство, че домашните животни могат да заболеят или да бъдат прeносители на COVID-19. И кучетата, и котките могат да боледуват от коронавироза, която в повечето случаи е краткотрайна и може да причини значителен коремен дискомфорт. Но техният животински корона вирус, който е различен от COVID-19, не може да се прехвърли на хората.

Това обаче не означава, че не трябва да бъдем отговорни стопани и да се грижим за животните си правилно. От клиники "Добро хрумване" ни предоставят някои от най-важните мерки, които като стопани да домашни любимци (особено кучета, които трябва да излизат навън), трябва да предприемем в условията на пандемия от COVID-19.

Коронавирусът, пипането на лицето с мръсни ръце и как да спрем да го правим

Как да спрем да пипаме лицето си

Защото вирусите само това чакат

  • Разходките на домашния любимец трябва да се извършват от един член на семейството, в тесен периметър и с по-малка продължителност от обикновено.
  • Не бива да се събираме на групи с други стопани на кучета, като не бива да позволяваме и на други хора да галят и гушкат кучето ни. Както ние в момента избягваме ръкостискане и прегръщане помежду си, хубаво е да спестим контактите и на четириногия ни приятел.
  • Важно е старателно да почистваме след животното си (сега, а и по принцип), както и да почистваме добре него след разходка. Това означава да мием с кучешки шампоан лапите, опашката, носа и муцуната. Ако кучето се е въргаляло, хубаво е да го изкъпем цялото.
Снимка 472023

Източник: iStock

  • Не е препоръчително да използваме белина и силни концентрирани дезинфектанти. Подходящ вариант за по-голяма наша сигурност след миенето е да минем лапичките с мокри кърпички със спиртно съдържание.
  • Ако кучето ни носи дрешки при разходка, те трябва да се перат след всяко излизане навън.
  • Ако водим животното си на ветеринар, препоръчително е първо да се обадим да си запазим час, за да избягваме струпване на много хора и близките срещи с други кучета и стопани.
  • Ако все пак сме с позитивен тест за COVID-19 и сме под карантина, по възможност трябва да избягваме контакт с домашния си любимец и да се опитаме да намерим човек, който ще ни помогне в грижите за животното. Ако не можем, препоръчително е да си мием ръцете преди и след контакт с любимеца си. 
Коронавирусът, карантината и някои съвети как да се предпазим, за да не надебелеем

Как да не надебелеем по време на карантина

Една от лошите страни на това да сме у дома за толкова дълго време