Според Световната здравна организация ограничаването на социалните контакти е една от най-успешните мерки срещу разпространението на COVID-19. Точно това правим всички.

Но в тези тежки моменти има животни, които се нуждаят от нас повече от всякога. Това са хилядите бездомни животни по света, които разчитат на хората, за да могат да преживяват. А когато хората все по-малко излизат по улиците, има все по-гладни животинки. Да видим как в някои държави се грижат за бездомните животни по време на карантина.

Котките на Мадрид

След Италия, Испания е втората най-засегната от COVID-19 европейска държава. Поради бързо растящата бройка на заболелите, се наложи затваряне на големите паркове. Най-засегнат от коронавируса е Мадрид. В парковете на града обаче живеят стотици котки.

Според защитниците на животните, котките за застрашени да умрат от глад, затова правителството взе мерки да отваря двата най-големи градски парка - Ретиро и Хуан Карлос Първи, за около час на ден, за да могат котките да бъдат нахранени.

Двата парка ще бъдат отворени три дни през седмицата от 9 до 10 ч. сутринта, а доброволците от Асоциацията на приятелите на котките от Ретиро ще се погрижат за около 400 от котетата на Мадрид.

Елените и кошутите на Нара

В градските паркове на японския град Нара живеят доста елени и кошути. Те често са хранени от многобройните туристи, които ги глезят със солени бисквити.

Световната пандемия от коронавирус наложи на редица държави мерки за ограничаване на струпването на много хора на едно място, което пък доведе до по-голяма самостоятелност за елените в Нара. За щастие уредниците на парковете няма да ги оставят гладни, но със сигурност животните известно време ще получават много по-малко бисквитки.

Маймуните на Ломбури

Заради отсъствието на туристи в тайландската провинция Ломбури, маймуните страдат от липсата на вниманието, с което там са свикнали по принцип. Но страдат и заради храната, от която са лишени. 

Животинките са свикнали да си хапват редовно, именно заради постоянното присъствие на многобройните туристи в района. В момента обаче те обикалят улиците в търсене на храна.

Добрата новина е, че от няколко дни местните жители събират плодове и зеленчуци, за да изхранят гладните маймуни.

Ние в България маймуни може и да нямаме, но нека не забравяме, че имаме много бездомни кучета и котки, и точно в тези тежки времена те се нуждаят от нас, хората, повече от всякога.