Вчера, 30 януари, Световната здравна организация обяви извънредно положение заради разпространяващия се и извън Китай коронавирус.

Коронавирусът, змиите и те ли са вероятният източник на опасния вирус

Кой е вероятният източник на опасния коронавирус

Какво трябва да знаем за него

По официални данни до момента вирусът е отнел живота на общо 170 души, а регистрираните случаи на заразата в световен мащаб са над 7700.

Вирусът все още е сериозно предизвикателство за медиците, които работят, за да създадат систематизиран анализ на това как той прониква в тялото, какви точно са симптомите му, при кои хора рискът от смърт е по-висок и най-важното - как да бъде елиминиран.

Медицински работник проверява температурата на хора в пекинското метро

Източник: GettyImages

Медицински работник проверява температурата на хора в пекинското метро

Вчера в Lancet бяха публикувани данни от първите 99 пациенти приети в болница в Ухан, откъдето първоначално тръгна заразата.

Става ясно, че треската и кашлицата са най-честите симптоми. 82 от приетите пациенти са имали висока температура, а 81 - кашлица.

31 са изпитвали недостиг на въздух, 11 са имали болки в мускулите, девет са чувствали объркване, осем души са се оплаквали от силно главоболие, а пет - от болки в гърлото.

Извънредни защитни мерки

Източник: GettyImages

Извънредни защитни мерки

Пневмония е отчетена при всичките 99 приети, а първите смъртни случаи са настъпили при хора на възраст над 60 години. Това кара учените да вярват, че по-възрастните хора са под по-голям риск.

Предпазните маски, грипът, вирусите и доколко са ефикасни да ни предпазят

Ефективни ли са медицинските маски срещу грипа и вирусите

Медиците не са категорични

40 от пациентите са страдали от предходни сърдечни или имунни заболявания, а 12 са имали диабет. Това е индикация, че хората, които вече имат по-сериозни здравословни проблеми, са по-неспособни да отблъснат вируса.

Линейка откарва заразен мъж до болница в Хонконг

Източник: GettyImages

Линейка откарва заразен мъж до болница в Хонконг

Рискът при мъжете е по-голям от този при жените, най-вече заради генетични разлики между двата пола, които играят важна роля в устойчивостта на имунитета, казват от Ухан.