Хлябът е основна храна, която присъства ежедневно на трапезата ни. И макар че е често заклеймяван като нездравословен, няма причина да го избягваме напълно, дори и да пазим линия. Както и с всичко останало, ключът е в баланса.
Съвсем без угризения, хлябът може да бъде част от един разнообразен и пълноценен начин на хранене. Той има ползи за здравето, от които можем да се възползваме, когато го консумираме в умерени количества.
Освен това съществуват различни видове, всички от които със своите ползи. Ето седем от най-здравословните видове хляб.
"Покълнал" хляб
"Покълналият" хляб се нарича така, защото се приготвя с покълнали храни, каквито са зърнените култури, бобовите и семената. Благодарение на тях този вид хляб е с по-ниски нива на антинутриентни съединения, като фитинова киселина, които могат да възпрепятстват усвояването на минерали. Така си набавяме ефективно ключови хранителни вещества, сред които желязо и цинк.

Източник: iStock
Освен това "покълналият" хляб е по-лесно храносмилаем и обикновено има по-нисък гликемичен индекс, което го прави особено подходящ избор за хора, които следят кръвната си захар.
Многозърнест хляб
Многозърнестият хляб най-често съдържа разнообразие от зърнени култури и семена. И е по-богат на протеини и фибри от белия хляб.

Източник: iStock
А в комбинация те заедно помагат за по-бавното храносмилане, повишеното чувство за ситост и по-балансирани нива на кръвна захар.
Овесен хляб
И тук името подсказва от какво е направен този вид хляб. За овеса знаем, че е добър източник на фибри, включително бета-глюкан - вид разтворими фибри. Те ни помагат да контролираме нивата на холестерола, като блокират абсорбцията му и насърчават извеждането му от организма.

Източник: iStock
Освен това овесеният хляб може да подобри нивата на липидите в кръвта и да понижи завишени кръвна захар, кръвно налягане и телесно тегло. А всичко това е от полза за здравето на сърцето.
Пълнозърнест хляб
Вероятно най-популярната здравословна алтернатива на белия хляб, е пълнозърнестият. Той се прави от цялото пшенично зърно, включително семената, люспите и кълновете. А те съдържат важни хранителни вещества, като например фибри, желязо и витамини от група В.

Източник: iStock
Затова пълнозърнестият хляб е по-богат на хранителни вещества, включително протеини и фибри, от белия.
Хляб с киноа
Предимство на киноата е, че не съдържа глутен, а в същото време е богата на протеини и фибри.

Източник: iStock
Те заедно, както вече споменахме, помагат да се чувстваме сити за по-дълго време след хранене, а забавяйки освобождаването на захар в кръвния поток и да поддържаме здравословни нива на кръвна захар.
Хляб с ленено семе
Лененото семе е богато на ключови хранителни вещества, сред които фибри, мед, магнезий и селен.

Източник: iStock
Като само с две супени лъжици си набавяме пет-шест грама фибри, които подпомагат храносмилането, редовното изхождане и растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.
Хляб от бадемово брашно
В случай че се придържаме към диета, която изключва зърнени храни, каквато е палео диетата например, може да заложим на хляб от бадемово брашно. То е добър източник на фибри и протеини, докато същевременно не съдържа глутен.

Източник: iStock
Наред с това е с ниско съдържание на въглехидрати, за сметка на високо съдържание на витамини и минерали, като витамин Е и магнезий, пише Health.
Предимство на всеки един от гореизброените видове хляб е също, че може да си ги приготвим и у дома.