В опитите си да свали някой и друг килограм от теглото си, човек прави редица промени в начина си на хранене. Например изключва твърде преработени храни за сметка на повече плодове и зеленчуци.

Кето диета, сърдечно-съдови заболявания и как нисковъглехидратната диета може да бъде опасна

Колко опасна може да бъде кето диетата

Според ново проучване

Има обаче един важен аспект от диетата, който често не се взима под внимание. А именно, маслата, с които готвим. Оказва се, че дори най-полезните храни могат да се превърнат в нездравословни, когато се готвят в неподходящи видове масла. Освен вреди на здравето, те могат да допринесат и за увеличаване на т.нар. висцерални мазнини - тези, които се натрупват около вътрешните органи в областта на корема.

И за да намерят отговор на въпроса кои са тези масла, от She Finds се допитват до специалиста по хранене Дейвид Саутър. И той без колебание посочва два вида.

Соево масло

Освен че се използва в кухнята за печене и пържене, соевото масло, което се извлича от соеви зърна, се среща често и в пакетирани печива, закуски и подправки. Според Саутър то може да окаже сериозно влияние върху здравето и дори да доведе до увеличение на висцералните мазнини с течение на времето - поради собственото си високо съдържание на мазнини.

Снимка 619252

Източник: iStock

"Обикновено намиращо се в преработени храни и често частично хидрогенирано, соевото масло е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които могат да доведат до различни възпаления, когато се консумира в прекомерни количества", предупреждава диетологът. Възпаленията пък забавят метаболизма, което е пречка за сваляне на излишни килограми.

Затова вместо със соево масло Саутър препоръчва масла с по-добро съотношение на омега-3 към омега-6 като лененото или рибеното.

Царевично масло

Винаги трябва да сме внимателни с употребата му, тъй като често е главен виновник за наддаване на тегло.

Снимка 619253

Източник: iStock

"Подобно на соевото, и царевичното масло е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини и може да доведе до дисбалансирано съотношение с омега-3 киселините", повтаря Саутер.

Като заместител той препоръчва да изберем масла, богати на мононенаситени мазнини, като студено пресован маслиновото. Използването му не само намалява риска от натрупване на висцерална мазнина, но също така предлага редица ползи за здравето.

Авокадото, маслото от авокадо, как да го използваме и какви са ползите от него

Маслото от авокадо и големите ползи от него

И за здравето, и в кухнята, и в козметиката

И ако искаме да поддържаме здравословно телесно тегло или да свалим няколко килограма, важно е както да внимаваме с какво се храним, така и да спортуваме редовно. Но и, оказва се, да премахнем вредни храни като някои растителни масла. Хубавото е, че винаги има по-здравословни алтернативи каквито са маслиновото масло или маслото от авокадо, чрез които да поддържаме цялостното здраве.