Кето диетата е една от най-популярните в последно време и дори не малка част от знаменитостите са ѝ поддръжници. Сред тях са Гуинет Полтроу, Хали Бери и Ким Кардашиян.

Кето диетата, епилепсията и болестите, които може да причини този хранителен режим

Колко опасна е кето диетата

Според учените - много

Както при всеки хратилен режим, и при кето диетата целта е по-бързото сваляне на килограми. Тя работи, като осигурява ограничено количество въглехидрати, принуждавайки тялото да разгражда мазнините, за да произведе енергия. Разграждането на мазнините произвежда кетони и химикали, които тялото използва като енергия при липсата на въглехидрати.

Трябва да отбележим също, че кето диетата елиминира здравословни и необходими за човешкия организъм групи храни като плодове, бобови растения и пълнозърнести храни. Това прави диетата не особено подходяща за някои хора, а ново проучване показва, че тя може да бъде дори опасна.

Според резултатите хората на диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (каквато е кето диетата) имат повече от два пъти по-висок риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 609383

Източник: iStock

Изследователите сравняват диетите на 305 човека на нисковъглехидратна диета, както и на около 1200 души, които имат по-балансирани хранителни навици. 73% от участниците са жени на средна възраст 54 години и среден индекс на телесна маса 27.7. Участниците на по-балансирана диета пък имат среден индекс на телесна маса от 26.7.

Проучването заключава, че хората на нисковъглехидратна диета имат по-високи нива на т. нар. лош холестерол, както и на аполипопротеин B - протеин, който покрива LDL холестерола и може да е предпоставка за развитието на сърдечно заболяване.

"Сред участниците на нисковъглехидратна диета открихме, че тези с най-високи нива на LDL холестерол са изложени на най-висок риск от развитието на сърдечно-съдов проблем", казват учените.

Снимка 609384

Източник: iStock

Затова, по думите им, е добре да сме наясно, че започването на такава диета може да доведе до повишаване на нивата на LDL холестерола и преди това е необходима консултация. Също така, докато е на диета, човек трябва да следи нивата си на холестерол и да се опита да се справи с други рискови фактори за сърдечни заболявания или инсулт, като диабет, високо кръвно налягане, липса на физическа активност и тютюнопушене.

Кето диетата, Гуинет Полтроу, Ким Кардашян и 5 любопитни факта за диетата

5 любопитни факта за кето диетата

Полезна или вредна е тя

Здравните експерти отбелязват също, че не всеки организъм реагира на нисковъглехидратната диета по един и същи начин и е нужно да се проведат повече изследвания, пише New York Post.