Авокадото се превърна в истински хит напоследък, най-вече заради своите ценни хранителни качества. Е, и заради поколението на милениалите, разбира се. Но независимо дали сме фенове на авокадо тостовете и гуакамолето, добре е да сме запознати с ползите и от един друг продукт - маслото от авокадо.

Авокадото, мозъкът и положителният ефект на плода върху него

Ползите от авокадото за мозъка

Мултифункционално е

То извлича от пресоване на месестата част на плода, без костилката. А така се превръща и в едно от малкото ядливи масла, които не се получават от семена. В чист, нерафиниран вид има зелен цвят и силен аромат. След рафиниране придобива жълт цвят.

Използва се както в готварството, така и в козметиката. И в двете области се е доказало като ефикасно и полезно, а сега ще разгледаме как точно да го употребяваме и с какво би допринесло за нашето здраве и красота.

Снимка 490370

Източник: iStock

В кухнята

Маслото от авокадо е богато на антиоксиданти, полезни мононенаситени мазнини, сред които омега-9 мастни киселини и олеинова киселина, както и витамини Е и А. То подпомага усвояването на каротеноидите и други вещества, които приемаме чрез храненето.

Препоръчва се както за овкусяване на студени ястия и салати, така и като по-здравословната алтернатива на слънчогледовото олио - когато говорим за готвене на високи температури. То е безопасно при нагряване до 249 градуса, затова става и за пържене.

А позите за здравето от употребата на масло от авокадо са не една и две. То намалява нивата на холестерол и кръвното налягане, поддържа и сърдечното здраве. Високото съдържание на лутеин се грижи и за очите ни.

Снимка 490371

Източник: iStock

Подпомага абсорбирането на полезните вещества от консумираната храна. Може да повлияе положително и на заболявания като артрит, защото намалява възпаленията в ставите. Избирайки маслото от авокадо, се предпазваме и от канцерогенния ефект на слънчогледовото олио при нагряване на висока температура, предава Healthline.

В козметиката

Маслото от авокадо започва първоначално да се използва именно като грижа за кожата. За да бъде подходящо за козметични цели, то първо се рафинира. Кремовете с витамин В12 и с масло от авокадо са доказано средство за дългосрочно лечение на псориазис, екзема и други възпалителни процеси по кожата.

Основното му предимство е силната и дълбока хидратация, която гарантира на кожата. Може да се използва и като превенция на появата на акне. Мастните киселини в състава на маслото от авокадо подпомагат синтеза на колаген и така гарантират противостареещ ефект, както и по-бързото зарастване на наранявания по кожата.

Авокадото, зелените плодове и как да узреят по-бързо

Трикове, с които авокадото узрява по-бързо

Когато нямаме време да чакаме

Благодарение на богатия си състав, маслото от авокадо може да се използва и след излагане на слънце и за облекчаване на слънчеви изгаряния. Освен това, подобрява значително здравето на скалпа и ноктите, предава Medical News Today.