Кучетата имат 330 милиона обонятелни рецептора и 50 пъти по-добра способност да откриват миризми от хората, като същевременно могат да помиришат 250 души на час.

Кучетата, човешките емоции и как домашните любимци ги разпознават

Как кучетата разпознават емоциите ни

Оказват се доста добри

Това е една от причините в момента полицията в Чили да обучава някои от най-добрите си кучета да откриват хора, заразени с новия коронавирус.

Чилийските кучета - три голдън ретривъра и един лабрадор - са на възраст между четири и пет години. Досега са били използвани за надушване на наркотици, експлозиви и изгубени хора, твърдят от местната полиция.

Снимка 484047

Източник: iStock

Програмата за обучение е съвместно усилие на националната полиция на Чили, карабинерите и специалисти от Католическия университет на Чили.

"Следваме примера на подобни програми, които се провеждат във Франция и Великобритания", казва Хулио Сантеликес, ръководител на полицейската академия. Той допълва, че значението на това научно проучване е да позволи на кучетата да станат биодетектори и да открият този вид заболяване в ранен стадий.

Според Сантеликес, тестовете в Европа и Дубай показват 95% ефективност при кучешко откриване на случаи на COVID-19, пишат от Yahoo.

Снимка 432834

Източник: iStock

"Вирусът няма миризма, но инфекцията генерира метаболитни промени, което води до отделяне на определен тип пот. Именно тази миризма кучето би могло да засече", казва пред AFP Фернандо Мардонес, професор по ветеринарна епидемиология на Католическия университет. Според него вече има и доказателства, че кучетата могат да открият заболявания като туберкулоза, паразитни инфекции и дори ранен стадий на рак.

Medical Detection Dogs - британска благотворителна организация, създадена през 2008 г. за използване острото обоняние на кучетата за откриване на човешки заболявания, също започна обучението на кучета за откриване на COVID-19 в края на март.

Кучетата, възрастта им и защо една кучешка година не е равна на седем човешки

Ето защо една кучешка година не е равна на седем човешки

Нова формула, с която определяме по-точно възрастта на домашния любимец