От много време се говори, че за да разберем на колко човешки години се равнява една кучешка, трябва да умножим възрастта на кучето по седем. Но сега ново изследване показва, че има много по-точен алтернативен метод за тази сметка.

Кучетата и някои от причините да миришат по-зле от обикновено

Защо понякога кучето ни мирише по-зле от обикновено

Има ли повод да се притесняваме

Част от проблема с правилото за умножение по седем е, че кучетата и хората не остаряват с една и съща скорост, така че графиката, очертаваща човешката възраст спрямо възрастта на кучетата, не трябва да показва перфектно права линия.

Според новата формула, кучетата достигат зрялост по-бързо от хората и прекарват повече от времето си в напреднала възраст. 

За да изчислим точната възраст на косматия ни приятел, трябва да умножим естествения логаритъм на възрастта на кучето по 16, след което да добавим 31.  По този начин ще разберем на колко "човешки" години е.

Снимка 486979

Източник: cell.com

"Новата формула има много по-голям смисъл, защото в края на краищата едно деветмесечно куче може да има малки, което говори, че макар да го мислим за бебе, то всъщност вече е в много зряла възраст. Именно затова знаехме, че съотношението 1:7 не е точна мярка за възрастта", казва биоинженерът Трей Идекер от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Кучетата и девет породи, които не миришат

9 породи кучета, които не миришат

Всичко е до характеристиките на козината им

Този актуализиран метод за изчисляване се основава на проучвания в нововъзникващата област на епигенетиката - начинът, по който гените могат да бъдат включени и изключени, без да влияят на основната ДНК, пишат от Science Alert.

Снимка 486976

Източник: iStock

В този случай екипът разглежда молекули, наречени метилови групи и как те се натрупват с напредването на възрастта при кучетата и хората. Според изследователите, този метод може да помогне за тестване на лечението срещу стареене, както и да ни даде по-добро разбиране за това как любимците от различните породи растат и остаряват.

Учените се надяват да разберат защо някои кучета развиват заболяване на по-млада възраст или умират по-рано от нормалното, докато други живеят дълъг живот, без болести.

Снимка 486977

Източник: iStock

Оказва се, че единствения път, когато старата формула 1:7 наистина важи, е когато кучето е на около девет или десет години. Тъй като и ние не сме много добри в математиката, за улеснение можем да ползваме този калкулатор, ако искаме да разберем на колко точно човешки години е нашият любимец.

Кучетата, човешките емоции и как домашните любимци ги разпознават

Как кучетата разпознават емоциите ни

Оказват се доста добри