Кучетата имат славата на най-добър приятел на човека. В тази си роля те би трябвало да ни разбират доста добре. И се оказва, че е точно така.

Според ново изследване, проведено в Университета по ветеринарна медицина във Виена, кучетата успяват да разпознават емоциите на хората по изражението на лицето. Така те разбират дали сме щастливи или пък тъжни, дали се усмихваме или се гневим.

Биологът Корсин Мюлер прави тест с 11 кучета от различни породи и с лакомства ги тренира да разпознават тъжни и щастливи лица на хора. И те се справят доста добре, дори когато нямат възможност да виждат долната част на лицето и устата. А емоциите се проявяват не само върху тях. 

Снимка 486057

Източник: iStock

Когато сме ядосани, сбръчкваме челото си, а формата на очите ни се променя. И това не остана незабелязано от нашия четириног домашен любимец, предава National Geographic.

Според предишни изследвания, кучетата предпочитат да ни гледат в лявата част на лицето. Но дори това да не е възможно, отново с един поглед са наясно в какво настроение сме, доказва експериментът. Справят се еднакво добре и при лица, които не са виждали досега.

Щастливите изражения са им по-лесни за разпознаване, отколкото тъжните и ядосаните. Според биолога, това се дължи на факта, че свързват усмивката на стопанина си с някаква награда за тях - лакомство или пък игри.

Кучетата и девет породи, които не миришат

9 породи кучета, които не миришат

Всичко е до характеристиките на козината им

Учените все още не са напълно сигурни дали разпознаването на човешките емоции се дължи на опитомяването. Но най-вероятната причина е, че когато кучетата прекарват много време с хора, те виждат всякакви изражения и могат да ги свързват с конкретен тип поведение. И въпросът, който остава без отговор засега, е дали бездомните кучета например са толкова добри в разпознаването на емоции, колкото лаещите домашни любимци.