През последните години Espresso Martini се преобрази от остарял, позабравен коктейл в абсолютен хит. И напълно разбираме причините да бъде възроден. Характерен, изкусителен и освен това лесен за приготвяне, той изисква само три съставки: еспресо, водка, кафеен ликьор и захарен сироп.
Колкото и да ни е любим този коктейл обаче, винаги е интересно да променяме традиционните рецепти и да експериментираме с различни вкусове. А Maialino - сравнително ново заведение в Ню Йорк, вече предлага една различна и още по-изкушаваща версия на класическото Espresso Martini, която (съвсем не случайно) е идеална за лятото.
Идеята на мениджъра Патрик Смит е да преконцептуализира напитката, като я тласне повече към посоката на десерта. И решава да добави нещо много италианско и много лятно: сладолед.
Така се ражда Affogato Martini. Основната му разлика с предшественика му е, че не залага на водката, която подчертава силния вкус на кафето. Вместо нея Maialino предпочитат да правят коктейла с ром, тъй като той допълва еспресото и го обогатява с нотки на ванилия.
Колкото до кафения ликьор, барманите в нюйоркското заведение препоръчват Mr. Black Coffee Liquor, който има богат вкус и точното количество сладост. Черешовият ликьор пък е страхотен компонент, който си струва да не пропускаме, защото добавя неочакван плодов привкус.
И разбира се, сладоледът - простичкият елемент, който превръща Affogato Martini-то в истинска наслада. Можем да заложим на класически ванилов или пък да се заиграем с такъв с вкус на кафе, солен карамел или дори череша.
А ето и как точно да си го приготвим по рецептата на Food & Wine.
Какво ни трябва
- 15 мл черешов ликьор (Rapa Giovanni Cherry)
- 25 мл Mr. Black Coffee Liquor
- 25 мл еспресо
- 30 мл ром (Appleton Estate, 12-годишен)
- 1 лъжица сладолед
- 1 коктейлна череша
Какво ги правим
Слагаме всички течни съставки в пълен с лед шейкър. Разклащаме добре и прецеждаме в чаша, на чието дъно сме сложили лъжица сладолед. Накрая гарнираме с череша и поднасяме с малка лъжица.