Краставица, джинджифил, босилек... не, това не са съставките за някое фюжън ястие, а част от необходимите такива, за да си направим един необичайно свеж коктейл.
Този петък сме в настроение за Cucumber Basil Martini, който съчетава най-доброто от класическите Mojito, Gimlet и Martini.
Коктейлът е създаден от именития готвач и ресторантьор Лоран Турондел, който има опит в света на кулинарията вече над 40 години. Към днешна дата освен че е собственик на осем ресторанта, е разширил бизнеса си и с отварянето на Back Bar - уютно място за крафт коктейли, което посреща гостите си на приземния етаж на хотел Eventi в Манхатън.
Барът бързо става популярен с качествените напитки, които предлага. И разбира се, една от тях е точно Cucumber Basil Martini - коктейлът, който съчетава джин, сок от лайм, джинджифил, краставица и босилек толкова добре, че няма как да не си спечели място в сърцето ни. Освен това съставките му просто "крещят" лято - едва ли има по-подходящ сезон от този, за да му се насладим.
Източник: iStock
А ето и как да си го забъркаме и ние по рецептата на Food and Wine.
Какво ни трябва
- 1 ч. л. пресен джинджифил, настърган на ситно
- резен краставица (около 7 см.), обелена и нарязана на ситни кубчета
- 3 листа босилек (2 наситнени, 1 за украса)
- 60 мл джин
- 30 мл захарен сироп
- 25 мл пресен сок от лайм
Източник: iStock
Какво ги правим
В шейкър за коктейли слагаме нарязаната на кубчета краставица, настъргания джинджифил и двете наситнени листа босилек и ги смачкваме.
После добавяме захарния сироп, джина, сока от лайм и пълним шейкъра с лед. Разклащаме за 15-20 секунди, докато се охладят добре всички съставки. След това прецеждаме през фина цедка в коктейлна чаша.
Накрая по желание украсяваме с останалото листо босилек и тънко резенче краставица, оформено като панделка с помощта на клечка за зъби.