Цанко Цанков е от спортистите, които имат в биографията си десетки титли, медали и постижения. 33-годишният плувец от Бургас е морско чедо, преплувал е стотици километри и има специална връзка с морето, изградена в дългите часове, прекарани сред вълните. Именно тя му дава и силната мотивация да запише името си в историята.

През 2019 г. Цанков постига детската си мечта да стане първият човек, преплувал акваторията на най-големия български залив - Бургаския. 46 800-те метра по вода, изминати за 14 часа, се запечатват в съзнанието му като прекрасен спомен, но и като изпитание с много трудни моменти. Всички те остават на заден план, когато на финала го посрещат като победител.

Една по-различна първа среща с водата обаче предопределя живота му. "Спомням си първия път, когато майка ми ме заведе на несъществуващия вече плувен басейн в Бургас. Ясно помня студеното високо хале и водата, от която се издигаше пара."

Цанко Цанков

Източник: Личен архив

Цанко Цанков

Годината е 1994-та, времената са тежки. Спортното съоръжение е мрачно, студено и неприветливо. Въпреки че любовта на Цанко към плуването не е от пръв поглед и първите години са наистина трудни за него, той не се отказва и не спира да мечтае.

Постоянството и търпението го изграждат като шампион и Майстор на спорта. "Зад всеки златен медал и всяко едно спортно постижение стои многогодишен труд, дисциплина и множество лишения", казва той.

А в басейна покорява връх след връх, владее изкусно и четирите плувни стила, като междувременно не губи и връзка с морето.

Надъхан от прекосяването на Бургаския залив, с което си извоюва прозвището Властелина на Черно море, Цанков се хвърля с главата напред в поредното голямо предизвикателство - световния рекорд по плуване без прекъсване в 50-метров басейн. И успява от първия път.

Естествено, всички титли и медали са му ценни, но това е постижението, което го прави истински горд, а името му - още по-разпознаваемо в световния спорт.

Как се плува половин ден без прекъсване и се поставя световен рекорд, може да разберете на mybody.bg.