Еn pointe се смята за една от най-трудните позиции в балета. Всеки, който е гледал балет, я е виждал - балетистите изпъват краката си и задържат цялото си телесно тегло само върху върховете на пръстите си.

Да те носи торнадо близо 400 метра, но въпреки това да оцелееш - историята на Мат Сутър

Да те носи торнадо близо 400 метра, но въпреки това да оцелееш

Световен рекорд и истинско чудо

Тази впечатляваща позиция, която изисква силна физика и издръжливост, дори има своя категория в Рекордите на Гинес. Последният такъв e поставен на 10 септември 2019 г. по време на запис на американското предаване Live! with Kelly and Ryan на улица в Манхатън. Факт е обаче, че постижението вече е подобрено.

Новият световен рекорд за най-много балерини, задържали едновременно позиция еn pointe за повече от минута, е поставен в сряда, 17 април, в хотел Plaza в Манхатън, Ню Йорк. Общо 353 танцьори са взели участие, за да подобрят предишния рекорд, в който са се включили 306.

"Крещях и плясках. Бях в шок. Чувствам се горда", споделя 13-годишната Аманда Толедо за момента, в който организаторите обявяват, че са спечелили титлата.

"Дори не мога да повярвам. Дойдох тук, за да счупя рекорда и го направихме. Чувствам се толкова горда с всички", казва пък 15-годишната Ема Пауър от Минесота.

18-годишната Рейган Биймър добавя: "Чувствам се развълнувана, защото мога да бъда част от нещо толкова специално."

Луис Гибсън - художничката, която помага за залавянето на хиляди престъпници

Художничката, която помага за залавянето на хиляди престъпници

Никой виновен не трябва да остане безнаказан

За да счупят световния рекорд са се обединили тийнейджъри от повече от 20 американски щата, включително Ню Йорк, Хавай и Айдахо. Балерини от далечни страни, сред които Япония, Китай, Германия и Португалия също са взели участие, пише New York Post.