Дона Джийн Уайлд е от Канада, баба е на 12 внуци и въпреки че е на 58 години, е все така в страхотна форма. Дори толкова страхотна, че рекордът за най-дълго задържан планк не ѝ се опира.

Йозеф Шалек - мъжът, който бяга 21 км бос и гол на сняг и лед, и държи планк над 9 часа

Мъжът, който бяга 21 км бос и гол на сняг и лед, и държи планк над 9 часа

Здрав дух в здраво тяло

Канадката вече официално е новата световна рекордьорка в тази категория, след като подобрява времето на сънародничката си Дана Гловацка. Дона Джийн Уайлд успява да се задържи в планк позиция за впечатляващите четири часа, 30 минути и 11 секунди. Това е с над 10 минути повече от предишния рекорд от 2019 г.

Постижението на жената е отчетено в същата гимназия, в която тя е работила като заместник-директор преди да се пенсионира. Сред присъстващите е била Тина Ши - официален съдия на Световните рекорди на Гинес.

След като рекордът на Дона Джийн Уайлд е признат, тя не скрива, че изпитва болка в лактите, а по време на четирите часа и половина, които е задържала в планк, е била напрегната и притеснена. Тя споделя също, че е усетила първите два часа да минават бързо, но следващите два часа са ѝ се сторили много по-трудни.

"Последният час беше най-предизвикателният, просто да остана концентрирана и да поддържам формата си", допълва канадката.

През последните 30 минути тя се съсредоточава върху дишането си, за да остане спокойна и да не трепери.

Дона Джийн Уайлд издава, че черпи мотивация от дванайсетте си внуци, които не пропускат да гледат опита ѝ за рекорд.

Не само постижението ѝ обаче е впечатляващо, а и фактът, че за да го направи, тя трябва да издържи на хроничната болка в ръцете и дланите си, от която страда.

Съпругът ѝ Ранди вярва, че състоянието ѝ дори ѝ е помогнало, вместо да се окаже пречка. "Тази хронична болка и изтръпване, с които се справя всеки ден, ѝ помогнаха да успее да я преодолее", споделя той.

За да се подготви за опита, Дона Джийн Уайлд упражнява планк позицията всеки ден в продължение на общо шест часа, които разделя в два тричасови блока. За първи път включва упражнението преди 12 години, след като чупи китката си и не може да вдига тежести, докато е с гипс.

"Осъзнах, че мога да чета и правя неща, когато съм в планк и се влюбих в него", разказва рекордьорката.

Освен че и гледа филми, докато практикува упражнението, тя дори успява да учи за магистратурите си, пише на сайта на Рекордите на Гинес.

Колкото до световния рекорд, Дона Джийн Уайлд признава, че се чувства невероятно да го постигне след повече от десетилетие, в което прави планк.

"Всъщност все още не мога да повярвам. Чувствам се като в сън", допълва тя. И не пропуска да даде съвет към всеки, който иска да счупи нейния рекорд:

Джон Алфред Тинисууд - най-възрастният мъж в света според Рекордите на Гинес

Въпрос на късмет ли е дълголетието - какво знаем за живота на най-възрастния мъж в света

Джон Тинисууд е на 111 години и е новият рекордьор на Гинес

"Продължавайте да опитвате и да се упражнявате. Когато трябва да четете или работите на компютъра си, просто го правете на пода."