Багетите са забележителна част от кулинарната култура на французите. Дори толкова, че от 2022 г. насам са част от списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Багета, Франция и включването ѝ в списъка на Юнеско за нематериалното културно наследство

Какво ѝ е толкова специалното на френската багета

Франция си има нов повод за гордост

Въпреки че дългият, тънък и хрупкав хляб е нещо много традиционно френско, през последните пет години рекордът за най-дълга багета държаха италианците. Тяхната с дължина 132.62 метра обаче вече е детронирана. И този път рекордът е дело на френски пекари.

В Сюрен (предградие на Париж) e изпечена багета, дълга цели 140.53 метра. Това се е случило публично, на площада, пред любопитните погледи на тълпа и съдия от Световните рекорди на Гинес, които официално са признали новото постижение.

Екип от 18 пекари е започнал да приготвя тестото в три часа сутринта местно време, като печенето е започнало два часа по-късно. За да се изпече рекордно дългата багета, е била проектирана специална подвижна фурна.

След като хлябът е бил готов, е бил нарязан, филийките - намазани с течен шоколад и споделени с присъстващите. Друга част от багетата е отишла при местна младежка асоциация, за да може да бъде раздадена на бездомните още същата вечер.

Кметът на Сюрен Гийом Буди е изразил гордостта си от рекорда, "който прославя националния символ на нашата гастрономия и занаятчиите, които увековечават нейното ноу-хау". Той е поздравил и пекарите от Сюрен, които са участвали в изпичането на най-дългата багета и които поддържат традициите живи.

Президентът на French National Confederation of Boulangerie and Patisserie Доминик Анрак пък уточнява, че това постижение изисква около 10 часа работа. Разбира се, то няма как да се осъществи без колективно майсторство.

Хлябът, защо да не го държим в хладилник и кой е най-добрият начин за съхранението му

Защо да не държим хляба в хладилника

И кой е правилният начин за съхранението му

Френското правителство дори има официални спецификации на традиционните за страната багети. Те се правят само от няколко основни съставки - бяло брашно, вода, мая и сол. В обичайния си размер са приблизително 60 сантиметра дълги и пет-шест сантиметра широки, пише CNN.