Въпреки че науката е напредналa изключително много в последните десетилетия, природата не спира да ни изумява със своите чудеса и невероятните открития продължават и до днес. А някои от тях са толкова впечатляващи, че няма как да не получат рекорд на Гинес.

Рупкунд - мистериозното езеро с тъмна история

Рупкунд - мистериозното езеро с тъмна история

Високо в Хималаите

Точно като езерото Паратетис, което наскоро бе вписано в книгата с рекордите на Гинес като най-голямото езеро, съществувало някога. То е съществувало преди около 12 милиона години в продължение на пет милиона години.

Простирало се е от Австрия на запад до Туркменистан на изток. Обхващало е площ от 2.8 милиона кв.км. и е съдържало около 1.77 милиона кубични км. вода - 10 пъти повече вода от всички съвременни езера на нашата планета. 

В него са живеели различни гигантски видове, сред които най-малкият известен беззъб кит, а в блатата около него е живеел хоботният дейнотериум - един от най-едрите представители на разред Хоботни.

Според информацията на Гинес, процесът на пресъхване на Паратетис продължава милиони години, завършвайки преди около 7.65 милиона години. Езерото губи повече от 1/3 от водата си и около 2/3 от повърхността си в рамките на 350 хиляди години. Черно, Каспийско и Аралско море се определят като един от големите останки от това мегаезеро, предава Gizmodo.

Изследователите, направили най-детайлния анализ на езерото досега, го определят като цяла екосистема, която реагира остро на климатичните колебания и тектоничната активност.

Лох Нес и поредното търсене на  "чудовището" в прочутото езеро в Шотландия

Как завърши поредното търсене на чудовището от Лох Нес

Шотландската легенда все още е жива

Според тях тези данни им дават яснота за това как бихме могли да се справим с настоящи и бъдещи заплахи за Световния океан. Подобни са например са седиментите в Черно море, съдържащи метан, който може да бъде изпуснат в атмосферата при изменения в климата.