Миналата седмица светът се сбогува с най-възрастния мъж в света - 114-годишният Хуан Висенте Перес от Венецуела. След смъртта му се очакваше новият рекордьор да е японец - 112-годишният Гисабуро Сонобе. Пред това да стане обаче, е било потвърдено, че той е починал на 31 март.

Хуан Висенте Перес Мора - почина най-възрастният мъж в света

Той има 11 деца, 41 внуци, 18 правнуци и 12 пра-правнуци - почина най-възрастният мъж в света

На колко години си отиде Хуан Висенте Перес Мора

Сега официално новият най-възрастен мъж в света е Джон Алфред Тинисууд - 111-годишен англичанин от Ливърпул.

Той е роден на 26 август 1912 г. - същата година, в която потъва Титаник. Вече е прадядо и в момента живее в дом за възрастни хора в Саутпорт, където служителите го описват като "голям бърборко".

След като е потвърдено, че именно Джон е новият рекордьор, съдията от Световните рекорди на Гинес Меган Брус го посещава в Саутпорт, за да му връчи сертификата и да научи повече за дългия му живот.

Въпреки напредналата си възраст мъжът все още може да изпълнява повечето си ежедневни задачи самостоятелно - става от леглото без чужда помощ, слуша радио, за да бъде в крак с новините и дори все още управлява собствените си финанси.

Според Джон обаче тайната на неговото дълголетие е "чистият късмет". "Или живееш дълго, или живееш кратко и не можеш да направиш много по въпроса", споделя той.

По думите му не спазва конкретна диета и всеки петък хапва риба и картофки. Със сигурност обаче му е помогнало това, че не пуши и рядко пие алкохол. А основният му съвет за дълголетие е човек да бъде умерен във всичко.

"Ако пиете твърде много, ядете твърде много или ходите твърде много, ако правите твърде много от каквото и да било, в крайна сметка ще пострадате", допълва англичанинът.

През целия си живот той е фен на ФК Ливърпул. Интересно е, че е роден само 20 години след основаването на клуба през 1892 г. и е преживял всичките му осем победи във FA Cup и 17 от 19-те им победи в лигата.

Освен това Джон е преживял и двете световни войни. Той е на 27, когато избухва втората и въпреки че има проблеми със зрението, все пак не остава безучастен и заема административна длъжност.

Мъжът създава и свое семейство, след като се запознава със съпругата си Блодуен на танци в Ливърпул. Един от най-хубавите му спомени е от сватбата им през 1942 г., година преди да се роди дъщеря им Сюзън. Двойката е заедно в продължение на цели 44 години. През 1986 г. обаче Блодуен почива. Сега Джон има четирима внуци и трима правнуци.

Откакто през 2012 г. навършва 100 години, Джон получава картичка за всеки свой рожден ден от покойната кралица Елизабет, която бе по-млада от него с почти 14 години.

А след като през 2020 г. става най-възрастният мъж в Обединеното кралство, просто приема новия си статут, без това да го кара да се чувства по-различно. Дори и сега, вече като най-възрастния мъж в света, англичанинът е все така земен. И не пропуска да даде съвет към по-младите поколения.

“Силата на 9-те” - правилата на столетниците за дълъг и здравословен живот

“Силата на 9-те” - правилата на столетниците за дълъг и здравословен живот

Уроци от хората, живели най-дълго

"Винаги правете най-доброто, на което сте способни, независимо дали вие научавате нещо или пък учите някого на нещо. Дайте всичко, което имате. В противен случай не си струва да се занимавате", споделя Джон Тинисууд.