Остава точно седмица до началото на Мондиал 2022 и вече са ясни съставите на всички отбори, които успяха да се класират за финалите.

Мондиал 2022, Lusail Stadium и стадионът за финала на Световното първенство по футбол

Бижуто, което ще посрещне финала на Мондиал 2022

Какво му е специалното и впечатляващото на Lusail Stadium

Разбира се, имаше и някои изненади, като в тима на Бразилия например. Там Роберто Фирмино бе пренебрегнат от треньора и няма да видим нападателят на Ливърпул в действие в Катар.

Но за негова сметка шанс получава Габриел Мартинели. И чисто на хартия това изглежда много странно решение, защото Фирмино е много по-опитен от сънародника си. Все пак от 2015 г. до момента е изиграл над 240 мача за Ливърпул, докато Мартинели е доста далеч от подобна бройка мачове за Арсенал.

Но кариерата на 21-годишният бразилец е повече от впечатляваща. Не защото е играл в много и все известни отбори, а защото само допреди четири години се състезаваше в четвъртата по сила футболна дивизия в страната си.

Само за сравнение ще кажем, че по време на предното Световно първенство, което се проведе в Русия през 2018 г., Мартинели играеше в серия D за отбора на Итуано. За отбора той започва да се състезава през 2015 г., като две години по-късно подписва и първия си професионален договор, пише Daily Mail.

След което отбелязва цели 10 гола в 34 мача за отбора. Това, разбира се, няма как да остане незабелязано от скаутите на големите европейски отбори и интересът към него нараства. Арсенал обаче се оказват най-бързи и настоятелни за подписа на Габриел Мартинели, като през 2019 г. го привлякоха в редиците си с трансфер за 6 милиона паунда.

Мондиал 2022, отборът на Дания и защо жените и половинките на футболистите няма да пътуват до Катар в знак на протест

Защо датчаните ще са без половинките си на Мондиал 2022

Пореден протест срещу Катар

Сума, която на пръв поглед е повече от висока за футболист, който е едва на 18 години и играе в четвъртата дивизия на Бразилия. Но очевидно скаутите са си свършили добре работата, защото в момента Мартинели не само че получава уникалния шанс да играе на Световно първенство с екипа на Бразилия, но е и сред основните играчи в нападение за клубния си отбор.

За сравнение ще кажем, че в момента цената на Мартинели според Transfermarkt е внушителните 60 милиона евро. Внушителни, защото само преди три години той е играел в долните дивизии на Бразилия, а днес струва всичките тези пари и ще играе на Световно.

Мондиал 2022, Стефани Фрапар, Йошими Ямашита, Салима Мукансанга и съдийките, които ще ръководят мачове от Световното първенство по футбол в Катар

Жените рефери на Мондиал 2022

Стефани Фрапар, Йошими Ямашита и Салима Мукансанга ще напишат история

История, която много напомня на един негов колега и съотборник - Габриел Жезус. През 2018 г. нападателят на Арсенал направи дебюта си на световно, а само четири години преди това, през 2014 г., е боядисвал улиците като част от подготовката на страната за домакинството на Мондиал 2014.