Преди дни хеви метъл музиката направи своя епичен олимпийски дебют на Летните игри през 2024 г. в Париж и да си признаем, не сме особено изненадани, че организаторите избраха френската хард рок група Gojira за това изпълнение. Наградените музиканти са приветствани като рок богове в страната-домакин на Олимпиадата, предизвиквайки толкова шумна реакция от феновете през десетилетията, че буквално държат рекорди за силния си звук.

Габриела и Стефани Стоеви преди Олимпийските игри в Париж – сестрите, които проправят път на България на световния бадминтон корт

Габриела и Стефани Стоеви преди Олимпийските игри в Париж – сестрите, които проправят път на България на световния бадминтон корт

Най-добрите ни бадминтонистки за подготовката за олимпийските игри, за трудностите в спорта и за бъдещите им планове

По време на откриването на Олимпийските игри тази година, групата свири от платформи от емблематична сграда, сливайки звука си с швейцарската оперна певица Марина Виоти. Резултатът беше невероятен спектакъл. Едва ли има някой, който не би се съгласил с нас.

Но кои всъщност са Gojira

Ранните дни на Gojira, което свободно се превежда като Годзила, започват през 1993 г. с френско-американските братя тийнейджъри Джо и Марио Дюплантие, които свирят в гаража на родителите си в предградията на Байон в югозападна Франция. Джо, който е ритъм китарист и вокалист на групата, казва, че за първи път се е запознал с групи като Metallica и Iron Maiden на 14 години, благодарение на своите братовчеди и незабавното му решение да създаде група е било "импулсивно".

Снимка 676725

Източник: GettyImages

"Имаше странен ефект върху мен като никоя друга музика", продължава да разказва той пред Revolver Magazine още през 2012 г.. "Щяхме да правим кавъри на Metallica, но не бяхме достатъчно добри, за да ги направим както трябва."

Джо обяснява, че Марио, пет години по-млад от него, е основал собствена рок група на 12 г. и те са били "десет пъти по-добри". Но братята, на възраст 19 и 14 години, в крайна сметка обединяват усилията си, за да създадат групата, която ще стане Gojira, и през 1996 г. наемат тогавашния 19-годишен водещ китарист Кристиан Андреу. Басистът Жан-Мишел Лабади се присъединява две години по-късно.

Снимка 676728

Източник: GettyImages

През десетилетията тяхното по-тежко дет и траш метъл звучене еволюира в по-духовен и мелодичен метъл стил, често с текстове, подкрепящи правата на човека и околната среда.

Жените на Олимпийските игри в Париж - повече близки кадри и секситски коментари

Жените на Олимпийските игри в Париж - повече близки кадри и секситски коментари

Проблемите са налице, но върху тях се работи

Възходът на Gojira

Техните ранни демо записи, както и първите им два албума, Terra Incognita и The Link, в началото на 2000-те, печелят на Gojira огромна популярност на музикалната сцена най-вече в Страната на баските. Въпреки това третият им студиен албум, From Mars to Sirius (продуциран от американския звукозаписен лейбъл Prosthetic) им носи огромно признание в цяла Европа. Синглите "Ocean Planet" и "Flying Whales", които подчертават опазването на морето и застъпничеството за околната среда, помагат на Rolling Stone да включи From Mars to Sirius в списъка на 100-те най-добри метъл албума на всички времена.

"Gojira се появи в началото на 2000-те - време, доминирано от блек метъл пуристи и емо метъл кросоувър сцени, с комбинация от смелост и мозък от рок, траш и дет метъл", пише музикалното издание.

Снимка 676727

Източник: GettyImages

Музиката на Gojira привлича вниманието на американската дет метъл група Lamb of God и те стават едни от първите групи, които подкрепят Gojira, според Revolver. Фронтменът на Metallica Джеймс Хетфийлд също харесва песента им "Flying Whales". През 2009 г. Gojira се присъединява към двете групи на турне в САЩ и Канада, създавайки още по-голямо име на американската метъл сцена.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

През 2012 г., на турне с Metallica на Stade de France, най-големият стадион в страната, Gojira счупва рекорда със 120 децибела за издаване на най-силен звук на сцената, според Le Parisien.

Братята Дюплантие вече имат силни връзки в Америка от страна на майка си и така те остават с единия крак във Франция, а с другия в Ню Йорк, където Gojira редовно записва в базираното в Куинс студио на Джо Дюплантие. Във Франция записват в Le Studio des Milans в родния им град Ондр.

Снимка 676726

Източник: GettyImages

"От дете бях очарован от града, от Ню Йорк като цяло", казва Джо в интервю за списание Decibel през 2013 г. "Това е като експлозия от енергия, култура и забавление - в Ню Йорк се случват много неща и толкова много различни хора... Случват се много неща, което е наистина добре за мен, за моя дух. Наричам Бруклин дом."

В Ню Йорк Gojira продуцират шестия си студиен албум Magma, който им носи номинация за награда Грами през 2017 г. за най-добър рок албум. Сингълът от албума, "Silvera", също е номиниран за най-добро метъл изпълнение. Техният сингъл от 2021 г. "Amazonia", който помага за набирането на средства за правата на коренното население в Бразилия, им осигурява трета номинация за Грами за най-добро метъл изпълнение.

Снимка 676724

Източник: GettyImages

Gojira са свирили заедно с някои от най-големите имена в метъла, включително Cannibal Corpse, Meshuggah и Children of Bodom. Тяхната музика продължава да оглавява класациите по целия свят и да им печели множество награди и номинации в рок и метъл музиката, включително тези на Loudwire, Revolver и Heavy Music Awards. Gojira остава една от най-големите френски метъл групи на всички времена.

Тежките думи на Българската Патриаршия за откриването на Олимпийските игри

Тежките думи на Българската Патриаршия за откриването на Олимпийските игри

Неодобрението и недоволството продължава

За активизма на Gojira

Сякаш да си международно призната банда не е достатъчно, но Gojira върши огромна работа срещу неравенството и несправедливостта. През последните години те се борят за защита на тропическите гори на Амазонка, спиране на клането на слонове и насърчаване на осведомеността за изменението на климата. И това са само някои от многобройните каузи, които подкрепят, както може да се информираме от уебсайта на групата.

Джо Дюплантие засегна темата за активизма на групата, когато промотира албума Fortitude на Gojira, който беше начело на Billboard за 2021 г., в интервю за Guitar.com.

"Рокът е музиката на бунта, има всички компоненти", казва той. "Трябва да има нещо, което ще те накара да мислиш, нещо, което ще те активира. Ако не стане, думите, които излизат, музиката, която излиза, това е просто шум."

Джо добавя, че иска да бъде "част от решение" в този свят "вместо да бъде част от проблема".

Групата е набрала средства за борбата срещу ХИВ/СПИН, "Грийнпийс" и опазване на морето, наред с други каузи. Те все така носят духа на активизма със себе си, докато продължават да обикалят САЩ през септември 2024 г. с американската група Korn, пише NBC.