Неудобни легла, липса на климатик в стаите, отмяна на състезания заради замърсяването на река Сена, лоша храна... проблемите, които съпътстват Олимпийските игри в Париж сякаш следват един след друг и се натрупват притеснително.

Защо всички говорят за леглата на спортистите от Олимпийските игри

Защо всички говорят за леглата на спортистите от Олимпийските игри

Всичко тръгва от една (невинна) шега

От няколко дни насам все по-често се говори и за лошото качество на храната в Олимпийското село, от която публично се е оплакал Адам Пийти.

Докато е изразявал недоволството си от кетъринга за спортистите, британският плувец е заявил, че някои от тях са открили червеи в храната си. Шесткратният олимпийски медалист се е оплакал от количеството и качеството на храната, е и казал, че това няма как да не повлияе на представянето на състезателите.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

"Кетърингът не е достатъчно добър за нивото, което се очаква да представят спортистите. Трябва да дадем най-доброто, на което сме способни. В Токио храната беше невероятна. Рио беше невероятно. Но този път? Няма достатъчно разнообразие от протеини, дълги опашки, чака се по 30 минути за храна, защото няма система за изчакване."

Снимка 677740

Източник: GettyImages

Това според Адам Пийти са основни проблеми, с които се сблъскват спортистите в зоната за хранене в Олимпийското село. Цел на тазгодишното първенство обаче е то да бъде по-екосъобразно. Затова организаторите се стремят да предвидят 60% от всички ястия да са без месо и една трета да са на растителна основа. Плувецът обаче е заявил, че това не работи за него.

"Наративът за устойчивост току-що беше натрапен на спортистите. Искам месо, имам нужда от месо, за да се състезавам и това ям у дома, така че защо да го променям? Харесвам риба, а хората намират червеи в рибата. Просто не е достатъчно добро. Стандартът е, че гледаме най-доброто от най-доброто в света, но не се храним с най-доброто", допълва още Адам Пийти пред Independent.

Изданието цитира също така и изявлението на говорител от организаторите на Олимпийските игри в Париж, който е казал, че се вслушват в спортистите и приемат "техните отзиви много сериозно".

Любимо прегрешение на Олимпийските игри - с какво се подслаждат спортистите

Любимо прегрешение на Олимпийските игри - с какво се подслаждат спортистите

Не става с тренировки и режими

По думите му доставчикът, с когото работят, се стреми да адаптира доставките към нарастващото потребление на ресторантите в Олимпийското село, както и към реалната консумация от спортистите, наблюдавана през първите няколко дни. Предвид това се е наложило количествата на определени продукти да бъдат значително увеличени и да бъде назначен допълнителен персонал.