ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 44 минути
  • Режисьор: Тим Бъртън
  • В главните роли: Майкъл Кийтън, Уинона Райдър, Джена Ортега, Катрин О'Хара.
  • Бюджет: Около 100 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Бийтълджус" (1988 г.)

Изминаха удивителните 36 години, откакто "Бийтълджус" на Тим Бъртън представи на света своя шантав и демоничен герой, изигран от Майкъл Кийтън, който беше толкова добър, че открадна филма и се превърна в икона на поп културата, въпреки че имаше по-малко от 20 минути екранно време. Но Холивуд е Холивуд и на никой филм не е позволено да почива в мир вечно. Затова Бъртън режисира продължението "Бийтълджус Бийтълджус", с което откри тазгодишния филмов фестивал във Венеция.

"През последните няколко години малко се разочаровах от филмовата индустрия и се чувствах изгубен. Осъзнах, че единственият начин да бъда успешен, е да обичам това, което правя. С този филм беше точно така", споделя Тим Бъртън на фестивала за "Бийтълджус Бийтълджус".

Въпреки че не таяхме големи надежди за успеха от крайния резултат, това продължение всъщност по един интелигентен начин и с много любов отдава почит на своя предшественик, но надминава този предшественик в почти всяко отношение. Разбира се, оказва се доста удобно, че Кийтън е гримиран като жив труп в първия филм, така че неговият герой може да изглежда почти по същия начин днес, както през 1988 г.

Снимка 681469

Източник: Alexandra Films

Историята ни среща отново със забавния размирник на Кийтън, който обаче сега има работа в офис в подземния свят с кошмарна бюрокрация, населен с разнообразие от ужасяващи осакатени създания с изгубени души. Бийтълджус обаче все още копнее за Лидия Дийц (Уинона Райдър), недоволната готик тийнейджърка, за която се опита да се ожени в първия филм.

"Бийтълджус 2" и потвърждението, че Джена Ортега ще участва в продължението на филма на Тим Бъртън

Джена Ортега - новата кралица на мрака

Актрисата ще участва във втори филм на Тим Бъртън

Сега Лидия е "психически медиатор"с телевизионно шоу, продуцирано от нейния егоцентричен приятел Рори (Джъстин Теру). Тя също има дъщеря - недоволната тийнейджърка Астрид (Джена Ортега), която е засрамена от това, което предполага, че са измамните твърдения на майка й, че вижда мъртви хора.

Снимка 681470

Източник: Alexandra Films

Лидия от своя страна все още не се разбира особено с мащехата си - крещящо нарцистичната художничка Делия (Катрин О'Хара).

Снимка 681474

Източник: Alexandra Films

След 30 години от случките в старата им, обитавана от духове къща, семейството на Лидия се събира отново в нея за погребението на баща ѝ Чарлз (Джефри Джоунс). Там обаче няма и следа от призраците, изиграни от Алек Болдуин и Джина Дейвис в оригиналния филм. "Колко удобно", казва Астрид, когато Лидия се оправдава защо вече ги няма.

Снимка 681475

Източник: Alexandra Films

Съдбата обаче ги среща отново с Бийтълджус, а покрай него и с редица други мъртви създания, между които се открояват отмъстителната му бивша съпруга Делорес (Моника Белучи) и суетния детектив Уолф Джаксън (Уилем Дефо). И тъй като около Бийтълджус никога не е скучно, семейството се въвлича отново във вихрушка от сложни взаимоотношения и интересни случки.

Снимка 681473

Източник: Alexandra Films

Особено приятна изненада е, че "Бийтълджус Бийтълджус" е нещо, което рядко се случва напоследък, а именно високобюджетна комедия, която наистина е смешна. Сценарият на Алфред Гоф и Майлс Милър е пълен с невероятни моменти, а визуалните шеги на Бъртън успяват да бъдат забавни, дори когато прекрачват границите на това колко ексцентричен и зловещ може да бъде един холивудски блокбастър.

Снимка 681468

Източник: Alexandra Films

Ключов момент е, че вместо да разчита на компютърно генерирани изображения, Тим Бъртън използва такива практически ефекти като кукли, протези и купища слуз, всички от които правят шегите едновременно по-смешни и по-отвратителни, но и придават една приятна носталгична и старовремска нотка на филма.

Снимка 681476

Източник: Alexandra Films

Продължението на Тим Бъртън всъщност е едно достойно завръщане на режисьора към собствената му запазена марка странна страховитост и забавен фарс. Единственият малък недостатък е, че има твърде много сюжетни линии, които правят "Бийтълджус Бийтълджус" с леко провлачена среда и малко забързан и объркан финал.

"Бийтълджус Бийтълджус" е по кината от 6 септември