Като всяко друго спортно събитие, Олимпийските игри в Париж също имат строго определени правила. Но бразилската плувкиня Ана Виейра очевидно е нарушила едно от тях и заради това сега ѝ се налага да се примири с последствията.

8 от най-изненадващите правила за спортистите на Олимпийски игри 2024

8 от най-изненадващите правила за спортистите на Олимпийски игри 2024

Защо сексът е позволен, но не и пържените картофки и алкохолът

Твърди се, че спортистката и приятелят ѝ Габриел Сантос са били хванати при опит да напуснат Олимпийското село без разрешение. Това се е случило, след като 22-годишната плувкиня е отпаднала от щафетата 4x100 метра свободен стил, при която Бразилия се нареди на седмо място във втория манш при жените.

Според западните издания Ана Виейра и половинката ѝ са се измъкнали от Олимпийското село, за да отидат на романтична вечеря в Париж, но така и не са поискали разрешение за това. Когато обаче е била порицана от Бразилския олимпийски комитет, е заявила, че е била малтретирана. Това е и причината тя да бъде изгонена от града и изпратена обратно у дома.

Реакцията ѝ очевидно е била "неуважителна и агресивно предизвикателна" и от Бразилската конфедерация по водни спортове са решили да накажат двамата спортисти "за това, че са напуснали Олимпийското село без разрешение".

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

Ана Виейра е оспорила решението за отстраняването си по неуважителен и агресивен начин и ще бъде отпратена към Бразилия незабавно, докато атлетът Габриел Сантос е бил наказан с предупреждение.

Плувкинята обаче вече наруши мълчанието си относно ситуацията, като на стори в Instagram е споделила, че не е направила нищо лошо и е подала жалба за тормоз, пише Daily Mail.

По думите ѝ си е тръгнала и е оставила нещата си в Олимпийското село. Стигнала е до летището, а оттам е отпътувала към Португалия, а след това до Сао Пауло.

"Вече подадох жалба за тормоз в екипа и нищо не е разрешено. Ще говоря с адвокатите си. Обещавам да разкажа всичко. Тъжна съм, нервна съм, но със спокойствие, защото знам коя съм, знам какъв е характерът и природата ми", допълва още Ана Виейра.

Пред Reuters пък Густаво Оцука - тийм лидерът в бразилския отбор по плуване, е коментирал нарушението на правилата от страна на плувкинята.

"Ние не сме тук, за да се забавляваме или да сме на ваканция. Тук работим за Бразилия, за 200-те милиона данъкоплатци, които работят за нас. Не можем да се забавляваме. Тя зае напълно неподходяща позиция, за да изрази своята гледна точка."

Олимпийските игри в Париж са вторите за Ана Виейра. Родената в Сао Пауло, Бразилия, плувкиня досега е представлявала страната си на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., където отборът ѝ завършва 12-ти в щафетата 4x100 метра свободен стил.

Тежките думи на Българската Патриаршия за откриването на Олимпийските игри

Тежките думи на Българската Патриаршия за откриването на Олимпийските игри

Неодобрението и недоволството продължава

Изгонването ѝ от Париж обаче не е първия път, в който тя се сблъсква с проблеми на голямо състезание. По време на финалите на бразилското първенство от изминалата година тя успява да се скара със сънародничката си Дженифър Консейсао, докато са на подиума, пише UOL.