Да имаш стил и да комбинираш дрехите си ефектно и подходящо няма нищо общо с количеството им, нито пък с настроението, на което си подвластен, когато застанеш пред гардероба. И това важи не само за жените, но и за мъжете. Уви, да знаеш как да се обличаш е умение, с което не всеки може да се похвали. Но и това е поправимо.

Антония Йорданова: “Стилистът е своеобразен режисьор на визията“

Звезда, политик или обикновен човек - Антония Йорданова с насоки как да открием стила си

Българската стилистка за предизвикателствата на професията, за грешките в облеклото на политиците и за плановете за бъдещето

"Основната задача на консултанта по облекло е да насочи вниманието на хората към техните уникални качества и визия, изключвайки всичко останало, което не е в хармония с тях" - така най-кратко обяснява с какво се занимава Сузана Бойчева в последните шест години. Като личен стилист тя помага на дами и господа да се чувстват комфортно, елегантно, стилно и уверено в облеклото в ежедневието и в работата си.

В основата на всичко е гардеробът. Той трябва да бъде функционален и да съдържа "всичко за носене" и да ни позволява да съчетаваме дрехите с лекота. Оказва се, че създаването и поддържането на точно такъв е нелека и доста професионална задача, с която Сузана би се нагърбила.

За целта тя взима предвид както цвета на кожата, очите и косата, така и различни специфики на фигурата, пропорции и форми на тялото, за да ни даде насоки за най-подходящите за нас цветове, комбинации, кройки, материи и стилистика. Разбира се, фактор са и ежедневието, и работата ни, които до голяма степен определят това какво носим всеки ден. Понякога върху този избор оказва влияние и моментното ни психично състояние - ако например търсим промяна, може да започнем именно от визията.

Снимка 676875

Източник: Камелия Атанасова

Сузана Бойчева умело съчетава познанията си по стил и избор на облекло с влечението си към психологията, която също е важна част от работата й с хората. С тях тя обръща внимание върху себеусещането им и подпомага процеса на себеопознаване, за да развият те най-добрата своя версия. А както добре знаем, след външната промяна, идва и трансформацията в дълбочина.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

"Много мои клиенти споделят как са променили работата си, как са развили отношенията си, как околните са променили коренно отношението си към тях и са започнали да привличат по-качествени хора в живота си", щастлива е тя с постигнатото. Най-често това се наблюдава при хората, които са истински готови и узрели за промяна - тя им дава само малкото, но важно побутване, от което се нуждаят.

В работата си Сузана приема дрехите не като акцент, а просто като инструмент, с който засилва естествената красота и положителните страни на човека. Затова и те трябва да бъдат точното допълнение към същността му - все пак, той носи дрехите и той е важният.

Като консултант по облекло тя подкрепя твърдението, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Смята, че няма как да направим лошо първо впечатление, ако сме облечени в подходящите за нас цветове и стилистика. И е категорична: "Тогава и само тогава личността изпъква."

Сузана Бойчева знае също, че когато носим цветове, които не са нашите или сме направили съчетание, което не е в хармония с личността ни, винаги се вижда. Личи си и по езика на тялото, защото се чувстваме напрегнати.

"Ежедневно виждам хора, които използват дрехите си, за да привлекат внимание. Ефектът обаче е точно обраният - извиква се едно недоверие и е дори отблъскващо. Подобен ефект се постига и с прекалено небрежното и невзрачно облекло за дадена ситуация. С него каквито и качества да притежаваме, винаги ще бъде пренебрегвани и подценявани."

Разбира се, до тези изводи Сузана Бойчева не стига нито случайно, нито изведнъж. Нейният път към настоящата й професия започва още през 2008 г., когато попада в телевизионно предаване, в което специалист й прави цветови анализ. Струва й се толкова интересно, че си казва, че един ден иска и тя да го прави. По това време обучението в областта е скъпо и само в чужбина, затова и мечтата й остава на заден план.

Десет години по-късно Сузана създава блог, в който публикува съвети за стил и облекло. Постепенно хората започват да я търсят и за индивидуални консултации. Тогава решава да се захване по-професионално с това занимание и записва поредица от девет курса по имидж, стил и бизнес развитие при своята менторка Ким Болсоувър от Честърфийлд Англия. Впоследствие изкарва и курсове за Личен стил за мъже и Анализ на цветовете на косата, а наскоро завършва и такъв по моден дизайн - още една сбъдната мечта, защото от малка иска да се занимава с облекло.

А докато гради кариерата си, Сузана Бойчева променя и надгражда и начина си на обличане. Цялата информация, до която получава достъп, й помага да рафинира стила си, да го нагоди както към фигурата и ежедневието си, така и към своя характер и лични предпочитания.

"Сега мога гордо да заявя, че имам пълен гардероб с всичко за носене. Всяка моя покупка влиза в употреба и нося с удоволствие. Това предавам като знания и умения и на своите клиенти."

Според Сузана ролята на цветовете в облеклото е много важна, дори основна, защото те са и първото, което всички забелязваме в облеклото на човека пред нас.

"Всеки е дарен с естествено оцветяване на кожата, косата и очите, а когато дрехите са съобразени с подходящата за тях палитра, то визията сияе. С правилните цветове изглеждаме свежи, красиви, млади, здрави. Неподходящите ни карат да изглеждаме изморени, болнави, състарени."

Затова и точно подбрани, цветовете могат да направят всяка визия перфектна, завършена, елегантна и в хармония с човека - да помогнат да изпъкне личността му. И ако търсим точно този ефект, Сузана Бойчева ни дава съвет как да вкарваме и модните тенденции в облеклото си. Тя им е фен, но ги приема като "предложения" за това с какво да попълним гардероба си, а не като нещо задължително.

Например ако на мода е маслено жълтото и този цвят фигурира в нашата лична палитра, то трябва да се сдобием с нови модни находки в него. Така си гарантираме, че за нас те винаги ще са на мода, защото ни седят добре. А и не може да не се възползваме от по-големия избор. Но ако не сме наясно какво точно ни отива, има голям шанс за импулсивни покупки, които бързо ще станат непотребни за нас.

Кои са най-честите грешки, които правят българските жени?

По мои наблюдения, голяма част от българките робуват на отживели постулати и това влияе негативно върху начина им на обличане. Живеят с предубеждения, като това, че кафявият цвят е за баби или че обувките задължително трябва да са в същия цвят като чанта. Това блокира творческия процес на избора на облекло и ги кара да трупат дрехи и аксесоари, които рядко или никога не носят.

И, разбира се, култът към черния цвят. Черният цвят, мили дами, отива на всичко, но не на всеки.

А българските мъже?

Българските мъже са прекалено небрежни към облеклото и външния си вид. Често срещам мъже, облечени с видимо износени и стари дрехи. Понякога дори размерът е умалял или е прекалено голям. Също така има мъже, които не почистват връхните си дрехи редовно.

А коя е положителната тенденция, която забелязвате в обличането на българите?

Все повече хора ми споделят, че търсят само естествени материи и качествено изработени облекла. Също така отпада модата на носенето на видими лога и залагат на по-изчистени, елегантни и съвременни визии.

Какво задължително трябва да имаме в гардероба си през 2024 г.?

Увереност, разнообразие, което хармонира на ежедневието, подходящите акцентни и задължителните неутрални във всички категории дрехи и аксесоари.

За дамите - няколко рокли, които да ги карат да се чувстват удобно, женствено и във вихъра си.

За господата - по-свободни панталони, добре скроено сако в подходящ тъмен неутрален цвят и очила, които им придават характер.

Снимка 676871

Източник: Камелия Атанасова

Как човек, който преминава от 30-те в 40-те и от 40-те в 50-те си години, да направи най-добрия плавен преход в начина, по който се облича?

И двете възрастови групи се характеризират с една по-висока осъзнатост и връзка с реалността. Не бих казала, че трябва да има разграничение в начина на обличане на хората точно в тези възрастови групи. Точно в този диапазон е най-важно човек да разбере какво му отива, за да може да си изгради една стабилна основа, върху която да стъпи и да създаде своя уникален личен стил.

А бихте ли ни дали някакви практически съвети и за двете възрастови групи.

Може да сте чували израза "носи, каквото искаш да носиш". Той е както правилен, така и много объркващ, особено за хората, които не са наясно какво искат да носят и какво реално им седи добре. Не всеки има това вътрешно усещане за цветове, съчетания и материи. Много хора имат нужда от помощ и подкрепа в тази сфера.

Затова моята работа е толкова важна и затова избрах да работя с дами и господа точно в този възрастов диапазон. Сега се случва истинската трансформация и когато сме снабдени с нужната информация, е много по-лесно.

Това е като да се научиш да рисуваш. Първо трябва да разбереш свойствата на цветовете и основните техники. След това ти става лесно и започваш да експериментираш и използваш свои различни начини за рисуване, докато откриеш своя уникален талант. Тогава вече можеш с лекота да носиш всичко, каквото ти харесва, и винаги да изглеждаш адекватно и красиво