В петък, 26 юли, започват Олимпийски игри 2024 в Париж. Над 10 500 спортисти ще премерят сили в повече от 300 състезания в 32 спорта. Но в последните дни всички говорят най-вече за едно конкретно име - Стивън Ван Де Велде от нидерландския отбор по плажен волейбол.

Защо всички говорят за леглата на спортистите от Олимпийските игри

Защо всички говорят за леглата на спортистите от Олимпийските игри

Всичко тръгва от една (невинна) шега

Дни преди началото на най-мащабния спортен форум стана ясно, че той е част от спортистите, получили квота да участват в него. А това предизвика многобройни критики, защото през 2016 г. той получи присъда от четири години затвор, след като обявен за виновен за изнасилването на 12-годишно момиче, когато е бил на 19.

Той обаче излежава само 12 месеца от присъдата си, след което възобновява спортната си кариера, а през юни стана част от олимпийския отбор по волейбол на Нидерландия. Селекционерът му обясни, че е взел специални мерки, за да "улесни" участието на Ван Де Велде на Олимпийски игри 2024 - като например пълна забрана за интервюта и настаняването му извън олимпийското село.

Снимка 675884

Източник: GettyImages

Той също така поясни, че не е имал никакви съмнения дали да включи осъдения за изнасилване спортист в отбора си и дори се изненадва, че решението му е предизвикало подобна полемика, на фона на солидната спортна кариера на Ван Де Велде. Изборът му обаче бе приет с голямо неодобрение от австралийската делегация, от която заявиха, че никога не биха приели като част от нея човек, осъден за подобно деяние, обяснява Metro.

Участието на Стивън Ван Де Велде на Олимпийски игри 2024 бе строго осъдено и от различни групи, притеснени за сигурността на жените спортистки по време на форума. А от Холандския олимпийски комитет заявиха пред BBC Sport, че след освобождаването си от затвора спортистът е показал на всички промяна в себе си.

Австралиецът Мат Доусън, който си ампутира част от пръста, за да участва на Олимпийските игри в Париж

Австралиецът, който си ампутира част от пръста, за да участва на Олимпийските игри в Париж

Ето на това му се казва решеност

Освен това е отговорил на всички изисквания в "Документа за почтеност", свързан именно с възобновяване на състезателни права след претърпяна присъда. От Международния олимпийски комитет пък са категорични, че не се бъркат в избора на състезатели, който е отговорност единствено на комитетите по страни.