17-годишната Грета Тунберг се превърна в символ на съпротивата срещу водещите до пагубни климатични промени решения на световните лидери. Сега обаче усилията й в тази насока са поставени на пауза, защото светът има една цел и един общ враг, срещу когото застава и тя.

Шведската ученичка реши да дари наградата си от 100 000 долара, която получи от датската организация Human Act, в подкрепа на действията на UNICEF за предпазване на децата по света от последствията от пандемията.

Жестът на Тунберг веднага получи ответна реакция от датската организация, която прибави още 100 000 долара, за да се открие специална кампания в защита на най-уязвимите детски групи в настоящата световна ситуация. 

Снимка 478098

Източник: GettyImages

С дарените от Грета и Human Act, както и с набраните средства на страницата на кампанията, ще се работи срещу недостига на храна и медицински грижи, насилието и липсата на достъп до онлайн обучение.

Активистката призова всички да се включат в подкрепа на кампанията. "Точно както кризата с климата, така и тази с COVID-19 е криза и на правата на децата", твърди Тунберг. 

Грета Тунберг, коронавирусът и съмненията на активистката, че е болна

Признанието на Грета Тунберг

Какво има да ни каже активистката

Тя допълва, че отрицателният ефект ще бъде не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план, особено върху най-уязвимите групи от най-бедните страни по света, които и без пандемия са заплашени от гладна смърт, пише CNN.