След напускането на Джеф Безос от поста изпълнителен директор на Amazon, сега дойде ред на още една оставка в света на големите, технологични компании.

Джак Дорси, биткойнът и мнението на основателя на Twitter за бъдещето на криптовалутата

Биткойнът - фиксидеята на Джак Дорси

По-луд и от Мъск

Съоснователят на Twitter Джак Дорси обяви, че се оттегля от най-високия пост в компанията, но ще остане в борда на директорите още известно време. А неговото място на главен изпълнителен директор ще се заеме от Парадж Агравал, който досега бе главен технически директор на социалната мрежа, както и на приложението Square.

"След 16 години най-сетне реших, че дойде и моето време да си тръгна", написа Дорси с изявление, в което казва и че компанията е готова да "продължи напред". Той допълни, че има "дълбока вяра" в своя заместник и в неговите умения.

Снимка 493817

Източник: Twitter / pawan khera Fans Club

Джак Дорси неведнъж е попадал в центъра на вниманието с нестандартната си визия, както и с на пръв поглед необичайните за директор на подобна компания навици - като практикуване на йога и гладуване по няколко дни.

Редовно получаваше и критики, че не обръща достатъчно внимание на Twitter и сякаш акцентът му е върху Square - компания за финансови услуги и цифрови плащания, на която е съосновател от 2010 г. И наистина в последно време Дорси говореше предимно за биткойни и криптовалути, припомня BBC.

През миналия уикенд пък написа в профила си в създадената от него социална мрежа "Обичам Twitter", а като пояснение добави, че ако някой още не е разбрал, той си е подал оставката.

По думите му, прекалено много се говори за важността на това една компания да бъде управлявана от своя основател, но за него това е "прекалено ограничаващо". А веднага се новината, че Дорси си отива, цените на акциите на Twitter скочиха с няколко процента, след което се върнаха на предишните си нива.

Според анализатори, решението на Дорси не е импулсивно и в компанията са се подготвяли за него още от миналата година. А с него той иска да отвори нова страница в развитието й и да й позволи да поема по-големи рискове.

Джак Дорси, първата публикация на основателя на Twitter и за колко пари бе продадена

Думите, които струват 2.9 милиона долара

В интернет всичко е възможно

Въпреки че някои го свързват с актове на цензура като забрана на Доналд Тръмп да публикува в Twitter, работещите в социалната мрежа не смятат, че без него ще е по-добре - дори напротив. А по какъв път ще поеме Джак, времето ще покаже.