Откакто в края на миналата година Илон Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара, мнозина заявиха гласно, че той не е правилният човек, който да бъде начело на компанията, и може само да й навреди. Последваха куп промени в правилата, много уволнения и публично недоволство - дори от страна на бившия изпълнителен директор Джак Дорси и на редица звезди с профили в социалната мрежа.

Илон Мъск поставя нови правила в Twitter, но някои звезди отказват да участват

Звездите, които отказват да плащат на Илон Мъск

Какво се променя в Twitter

Изглежда на милиардера цялото това недоволство му е дошло в повече. Затова и предприе поредния си ход, с който да затвори поне за малко устите на враговете си. В края на миналата седмица Мъск обяви, че назначава на поста изпълнителен директор на компанията Линда Якарино. Така той спази обещанието си отпреди няколко месеца да даде ръководния пост на някой друг. А и се оказа не куче - както се пошегува наскоро, а жена.

Тя обаче официално ще заеме длъжността след малко повече от месец. Мъск пък ще бъде в ролята на главен технически директор на Twitter и ще продължи да се занимава с дизайна на социалната мрежа и новите технологии.

Снимка 618282

Източник: GettyImages

"Очаквам с нетърпение да работим с Линда, за да трансформираме тази платформа в Х - приложението за всичко", допълни милиардерът, който очевидно следва своя дългогодишен план. Още в началото на 90-те години той има идеята за сайт x.com, който първоначално прави стартъп за онлайн банкиране.

След това губи контрола върху въпросния домейн, но успява да си го върне през 2017 г., заявявайки, че за него той има сантиментална стойност. А сега нищо чудно да преименува Twitter на просто Х или да изненада всички с невиждан досега продукт за онлайн комуникация на различни нива.

Снимка 618261

Източник: iStock

Една стъпка по-напред към осъществяването на плана и е внедряването на възможността за провеждане на телефонни и видеоразговори между потребителите на Twitter. С новата версия на приложението, която се очаква скоро, те ще могат да говорят с всички навсякъде по света, без да трябва да дават телефонните си номера. Така социалната мрежа на Мъск ще стане пряк конкурент на Messanger и WhatsApp. Вече е налично и изпращането на криптирани съобщения с най-висока степен на защита.

Bluesky - социалната мрежа, с която Джак Дорси ще конкурира Twitter

Как Дорси ще конкурира Мъск

Нов играч на хоризонта

А в следващите месеци и години ще става все по-интересно да проследим как ще се промени Twitter и как Мъск ще успее да промени света на онлайн комуникацията. Особено след като вече си има верен съюзник в начинанието в лицето на Якарино. Досега тя бе начело на рекламния отдел на NBCUniversal и определено има опит с големи пари. Но ще й се наложи да се сблъска и с големите амбиции на Мъск и ще видим дали двамата ще успеят да се сработят успешно.