Откакто Илон Мъск е начело на Twitter името му почти всеки ден е в заглавията на новините. Сагата се заплита и просто не се очертава да приключи скоро.

Илон Мъск, Бернар Арно и новината, че собственикът на Twitter и Tesla вече не е най-богатият човек на света

Кой измести Илон Мъск от върха на най-богатите хора на планетата

Милиардерът вече не е най-богатият човек на света

В продължение на седмици инвеститори призоваваха милиардера да се оттегли от управлението на социалната мрежа заради опасения, че това го разсейва от управлението на компанията му за електрически автомобили Tesla.

Откакто остана собственик на Twitter, Илон Мъск наистина предприема доста странни и крайни решения. Едно такова е например уволнението на около половината от персонала още със стъпването си в централата на компанията като неин шеф през октомври.

Оттогава различни групи за граждански свободи също критикуват подхода на милиардера към модерирането на съдържанието на социалната мрежа и даже го и обвиняват, че предприема стъпки, които биха увеличили речта на омразата и дезинформацията.

Тук трябва да споменем още и факта, че миналата седмица Илон Мъск беше, меко казано, разкритикуван от ООН и Европейския съюз заради решението на Twitter да отстрани няколко журналисти, които отразяват случващото се със социалната мрежа. ООН написа в Twitter, че свободата на медиите "не е играчка", а ЕС заплаши със санкции.

Последният ход на милиардера, който привлече вниманието на всички, бе пускането на анкета в Twitter, в която той задава въпроса дали трябва да подаде оставка.

Той обеща да се съобрази с резултатите, според които 57.5% от гласувалите са на мнение, че трябва да се оттегли от ръководната си роля.

Самият Мъск сподели по характерния си остър начин, че ще подаде оставка като главен изпълнителен директор на Twitter, когато намери някой "достатъчно глупав, за да поеме работата".

Това обаче не означава, че ще се откаже от всички свои функции в компанията, а напротив. След като му бъде намерен заместник, ще продължи да управлява екипите за софтуер и сървъри.

По думите на милиардера намирането на човек, който да поеме управлението на Twitter може да бъде предизвикателство. Някои спекулират, че съоснователят Джак Дорси, който до ноември 2021 г. беше главен изпълнителен директор, може и да се завърне като такъв.

Илон Мъск, Grimes, Twitter и постът на милиардера със снимка на сина му

Как изглежда 2-годишният син на Илон Мъск и Grimes

Ето кой е малкият помощник на милиардера

Сред другите хора, спрягани за заместници на Илон Мъск, са Шерил Сандбърг (работил за Facebook), Шрирам Кришнан (инженер и приятел на Мъск) и Джаред Кушнър (бивш съветник на президента на САЩ и зет на Доналд Тръмп), пише BBC.