Когато Илон Мъск си науми нещо, никой не може да го спре. И не говорим само за създаване на супер бързи електромобили и полети в Космоса. Благодарение на безбройните си публикации в Twitter милиардерът успя да изстреля биткойна до невиждани върхове, но и да го приземи до сериозно дъно.

Илон Мъск, #WeLoveYouElon и подкрепата за милиардера след атаката на Анонимните

(Не) всички обичат Мъск

Закани и много любов в социалните мрежи

За тези свои закачки с криптовалутата Мъск си навлече сериозни критики, а докато някои все още смятат, че именно дигиталните пари са бъдещето, други стават все по-скептични именно заради колебанията на пазара.

Оказва се обаче, че един друг известен милиардер застава от страната на основателя на SpaceX и не крие вълнението си за бъдещето на биткойна. Става дума за мъжа зад любимата социална мрежа на Мъск - Джак Дорси.

Снимка 487376

Източник: GettyImages

Преди дни той говори на конференция за криптовалутите и заяви категорично, че "биткойнът променя всичко". "Не мисля, че има нещо по-важно в живота ми, върху което да работя", каза Дорси, за когото очевидно популяризирането на биткойна се е превърнало във фиксидея.

През февруари компанията му Square инвестира нови 170 милиона долара в криптовалутата, след като за пръв път предприе подобен ход през есента на миналата година. И сме сигурни, че няма да спре дотук.

Но освен да инвестира в биткойни, Дорси влага огромни усилия и в популяризирането му. Защото е твърдо убеден, че именно той е решението на финансовите проблеми на много страни по света, защото може да осигури защита срещу обезценяване на валути и да направи по-лесни паричните преводи.

Снимка 521444

Източник: iStock

Именно заради вярата си в потенциала на криптовалутата, Дорси и рапърът Jay-Z създадоха многомилионен фонд за развитие на биткойна в Африка и Индия. "Не мисля, че има нещо по-благоприятно за хората по света", смята основателят на Twitter.

Tой е категоричен и че биткойнът ще се превърне в основната валута в интернет. Затова и компаниите му находчиво инвестират в нея. А основната цел пред Дорси в остатъка от живота му е да направи криптовалутата по-достъпна за всички хора, предава CNBC.

Джак Дорси, първата публикация на основателя на Twitter и за колко пари бе продадена

Думите, които струват 2.9 милиона долара

В интернет всичко е възможно

Дорси, също като Мъск, непрекъснато защитава биткойна в социалните мрежи. А преди няколко месеца продаде първия си туит като NFT срещу биткойни. След това преобразува криптовалутата в нейната стойност в долари и дари сумата на фонд за подпомагане на хората в Африка от последиците от коронавируса.