Тестостеронът е един от най-важните хормони за мъжете и играе важна роля в почти всеки един аспект от развитието на тялото.

За съжаление обаче, статистиката сочи, че мъжете в днешно време имат много по-ниски нива тестостерон, отколкото мъжете в миналото. Американско изследване показва, че между 2010 г. и 2013 г. броят на рецептите за лекарства за подсилване на хормона е скочил с над 50%. Причините най-често се крият в нездравословната диета и високите нива на стрес.

Ето няколко начина, чрез които по естествен начин да подсилим производството на тестостерон, без да взимаме каквито и да е хапчета. 

Промени в диетата

Снимка 378951

Източник: iStock

Експертите съветват, че алкохолът, млечните продукти и зърнените храни имат негативен ефект върху нивата на тестостерон. Те завишават нивата на инсулин и ускоряват превръщането на тестостерона в естроген.

Спортът играе роля

Снимка 376770

Източник: iStock

Заседяването и липсата на физическа активност са сред най-големите врагове на тестостерона. Препоръчително е да тренираме усърдно минимум три пъти в седмицата, за да поддържаме здравословните нива на хормона.

Сънят е много важен 

Снимка 390325

Източник: iStock

Както добре знаем, сънят играе важна роля за огромна част от процесите в тялото. По време на сън тялото освобождава големи количества тестостерон, а нивата на кортизол спадат.

Ако системно лягаме късно (след 23 ч.) и/или спим по по-малко от шест часа, рискът от спад в нивата на тестостерон става в пъти по-голям.

Цинк и слънце 

Снимка 330552

Източник: iStock

Витамин D и цинкът имат основна роля в синтеза на тестостерон. Първият компонент може да бъде осигурен чрез редовен контакт със слънчеви лъчи. 

Повече цинк пък можем да си набавим като ядем повече месо, морски дарове и яйца.