Тестостеронът е "мъжки" хормон, макар да присъства в известни количества и в женския организъм. Играе важна роля в множество физиологични процеси, влияе на мускулната маса, костната плътност, либидото и настроението. И е наистина от определящо значение за мъжете - затова и по-ниските му нива могат да окажат съществено влияние върху качеството на живот.

Диетата, мазнините и каква е връзката им с тестостерона при мъжете

Мъжете, храната и тестостеронът

Какво трябва да се знае

Нивата на хормона варират в зависимост от редица фактори, включително и от климата, и от страната, в която човек се намира. Често дори двама души с едно и също ниво на тестостерон могат да се чувстват по различен начин и да изпитват различни симптоми.

И все пак, ако нивото на тестостерона е твърде занижено, се стига до състояние, известно като хипогонадизъм. Съпроводено е с редица признаци и симптоми като ниско либидо, еректилна дисфункция, нарастване на гърдите, увеличаване на телесните мазнини, промени в настроението, умора, проблеми със съня, както и нощно изпотяване и дори горещи вълни.

Снимка 610015

Източник: iStock

Хипогонадизмът е естествен процес, тъй като нивата на тестостерон намаляват с възрастта. При мъжете това обикновено се случва след 40 години и се засилва с времето.

Утешителното е, че има някои лесни начини за повишаване на тестостерона, които могат да се приложат преди по-драстични мерки като тестостеронова заместителна терапия, пише Stars Insider.

На първо място е качественият сън. Той е от решаващо значение за производството на тестостерон. Макар да варират, нивата му достигат своя пик обикновено в първите часове на сутринта.

Снимка 610016

Източник: iStock

Важно значение има и физическата активност. И по-конкретно спринтовете и силови тренировки като вдигане на тежести. Този тип упражнения могат рязко да повишат нивата на хормона за около 15-30 минути след извършването им. Все пак не бива да се прекалява, защото твърде продължителните тренировки могат да имат и обратен ефект.

Знаем, че наднорменото тегло може да има отрицателно въздействие върху здравето като цяло. Но е доказано, че то има пряко въздействие и върху нивата на хормона. Това е така, защото мастните клетки произвеждат естроген - "женския" полов хормон, който влияе директно върху нивата на тестостерона.

От значение е и излагането на пряка слънчева светлина. То стимулира производството на витамин D, който пък е от решаващ за синтеза на тестостерон в организма. Често този важен за човешкото тяло витамин не може да бъде набавен по естествен път, затова може да се прибегне до прием на добавки.

Снимка 610017

Източник: iStock

Под формата на добавки може да бъде приеман и цинкът и магнезият, които също са важни за производството на тестостерон. Възможно е тези елементи да бъдат набавяни и чрез храната, ако приемаме повече морски дарове, ядки и боб и зеленолистни зеленчуци.

Разбира се, в състояние на хормонален дефицит няма как да се избегне диетата и добрият начин на хранене. От значение е консумирането на достатъчно протеини и здравословни мазнини. Тестостеронът се нуждае от мастни клетки, за да бъде произвеждан. Затова консумирането на здравословни растителни мазнини като зехтин, авокадо и ядки ще бъде само от полза.

Мъжете, тестостеронът и хормонът ли е виновен за изневерите

Връзката между хормоните и изневерите

Какво е влиянието върху двата пола

И изключване на алкохола или поне свеждането му до минимум. Прекомерната му консумация винаги се свързва с по-ниски нива на тестостерон. Те могат да спаднат само 30 минути след консумацията на този тип напитки.