Тази седмица, по случай Международния ден на Земята на 22 април, WWF публикува доклад, в който разглежда връзката между унищожаването на природата и възхода на пандемиите. Двете теми, които са много актуални, се оказаха и доста свързани помежду си.

Голяма част от епидемиите, които застигнаха човечеството в последните десетилетия, са с доказан животински произход. А това навежда учените на мисълта, че прекаленото взаимодействие между хората и природата е един от основните фактори за тяхното лесно разпространение по света. Незаконната и неконтролирана търговия с диви животни също има своя принос.

Човешката дейност успя да промени значително 3/4 от земята и 2/3 от океана. Промяната е толкова осезаема, че дори се заговори за нова епоха - антропоцена ("епохата на човека"). А здравето на хората и това на планетата са тясно свързани.

Снимка 477111

Източник: iStock

Вирусите, бактериите и останалите микроорганизми имат жизненоважна роля за съществуването на земята вече 3.8 милиарда години. И повечето от тях са абсолютно безобидни. Някои микроорганизми обаче, като патогенни бактерии, вируси и паразити, могат да имат негативен ефект върху човешкото здраве.

Патогените се променят бързо, което им позволява да преминават от диви животни върху хора. Шансовете това да се случи се увеличават и с унищожаването на естествените екосистеми.

Унищожаването им подпомага развитието и разпространението на инфекциозни заболявания, защото се прехвърлят патогени, случват се генетични промени и се увеличават местата за разпространение на болестите. Затова познанието за екосистемите и зоонозните заболявания трябва да бъде основополагащо при планирането на използването на земни ресурси.

Снимка 477110

Източник: iStock

Промяната в използването на земята, включително обезлесяване и промяна на естествените местообитания, е отговорна за почти половината от нововъзникващите зоонози, защото излага хората на контакт с нови микроорганизми. Най-добре изразено е това в тропическите гори, които са дом на милиони видове вируси, бактерии, гъбички и паразити, голяма част от тях непознати на науката. 

Човешкото поведение, демографските фактори и бързото и лесно придвижване също подпомагат разпространението на заразите. А съхраняването и поддържането на природата такава, каквато е, е от съществено значение за нашето здраве и съществуване.

Снимка 477112

Източник: iStock

Коронавирусите например са голямо семейство от вируси, разпространени както при животните, така и при хората. COVID-19 е нов техен щам. Смята се, че се е появил за пръв път на животинския пазар в китайския град Ухан. Но това може да се определи по-скоро като "пренасяне" на новия коронавирус към неговия нов гостоприемник. Преди това той е циркулирал само в животинския свят. Това не е първият подобен случай.

Коронавирусът, световният глад и това ли ще бъде следващото голямо негативно въздействие на пандемията

Застрашава ли ни коронавирусът от световен глад

ООН не са оптимисти по въпроса

Зоонозните заболявания, които се предават от животни на хора, са една от най-големите заплахи за човечеството. Те са над 200 вида и включват най-различни инфекции, в това число малария, жълта треска, бяс, ебола, ТОРС, бубонна чума и други. Всяка година тези заболявания причиняват милиони смъртни случаи и имат тежко социално-икономическо въздействие в някои региони. И ако не преосмислим поведението си към природата, това няма да спре.