Коктейлът Margarita е абсолютна класика и едва ли има бар, който да не го предлага в менюто си. Подобно на дайкирито например, маргаритата също може да се забърка лесно и с достъпни съставки. Но не, тя изобщо не е скучна напитка. Дори напротив.

Коктейл Aperol Spritz и как да си го приготвим по класическа рецепта

Най-италианският италиански коктейл

Свежият полъх на класиката

Именно благодарение на простичката си класическа рецепта, можем да се развихрим и да я надградим като експериментираме с различни добавки. Но всичко по реда си. Нека първо уточним как забъркваме традиционна Margarita.

Какво ни трябва

  • 50 мл текила
  • 20 мл сок от лайм
  • 20 мл портокалов ликьор
  • 1 ч.л. сироп от агаве

Какво ги правим

За да смесим най-добре съставките, ни е необходим шейкър. В него слагаме първо текилата, а след това и сока от лайм, портокаловия ликьор и сиропа от агаве. После добавяме лед, затваряме плътно шейкъра и разклащаме добре за около 15 секунди.

След като сме си подготвили коктейлна чаша с няколко кубчета лед в нея, прецеждаме вече готовата Margarita. По желание, може да гарнираме със сол и резенче лайм по ръба на чашата.

А как да си го приготвим по-различно

Ако искаме коктейлът ни да бъде по-сух, просто пропускаме сиропа от агаве. А в случай, че пък предпочитаме обратното - да е по-сладък, тогава увеличаваме количеството сироп.

Снимка 580894

Източник: iStock

За феновете на лютото, маргаритата се оказва чудесен коктейл, на който доста му вървят лютивите подправки. Дори не бихме сбъркали, ако в шейкъра директно добавим малки резенчета чили.

А пък обичаме подправките, но не и лютите, пак има място за експерименти. Мента и кориандър биха придали на напитката допълнителна свежест.

Сокът от лайм от класическата рецепта също може да разнообразим. За по-цитрусов вкус - със сок от лимон или грейпфрут, а за по-плодов - от праскова или диня.

Pimm's Cup, Уимбълдън, какво свързва коктейла с тенис турнира и как да си го приготвим

Pimm's Cup - най-летният британски коктейл

Намесени са ликьор, мента, лимонада и... турнира в Уимбълдън

И още един съвет за експериментаторите зад бара. Газираното в коктейлите е дори препоръчително, защото им придава доза свежест и игриви мехурчета. В нашата Margarita може да добавим газирана вода, пенливо вино, а дори и бира, според идеите на Bon Appétit Magazine.