Добре известен факт е, че качественият сън подпомага много от жизненоважните процеси в човешкото тяло, като същевременно ни зарежда с енергия, която пък от своя страна ни помага да бъдем по-работоспособни и продуктивни. Често обаче се случва да не спим добре, а причините са различни. Ето и някои от най-често срещаните. 

Сънят и температурата, която влияе на неговото качество и продължителност

Коя е идеална температура за добър сън

Не е само въпрос на лично предпочитание

Възрастта

"Прекъсванията на съня са по-често срещани при възрастните хора, въпреки че не трябва автоматично да приписваме вината за честото събуждане на годините", казва д-р Сузан Бертиш, асистент по медицина в Harvard Medical School.

Снимка 574676

Източник: iStock

По-възрастните хора се събуждат по-рано сутрин, което пък се отразява на графика им за сън и събуждане, но не означава непременно нарушен сън. 

Нашият циркаден ритъм или цикъл сън-събуждане може драстично да се промени, когато остареем, което ще ни накара да ставаме сънливи по-рано. Така че, ако 20 часа е началото на нашата "биологична" нощ, тогава естественото ни време за събуждане може да е около 4 часа сутринта", казва д-р Бертиш.

Начинът на живот

Една от честите причини за нарушен сън е начинът ни на живот. В това число влиза пиенето на алкохол в рамките на четири часа преди лягане. Няколко чашки преди лягане ни помагат да заспим, но пък често прекъсват съня ни на по-късен етап през нощта. Карат ни да ходим и по-често до тоалетната. 

Хранене в рамките на няколко часа преди лягане също не е желателно. Лежането с пълен стомах често предизвиква киселини, което затруднява заспиването. Не се препоръчват и дългите дрямки следобед или по-късно, защото затрудняват заспиването през нощта.

Снимка 574674

Източник: iStock

Консумирането на твърде много кофеин също не е добра идея. Кофеинът (в кафето, чая и газираните напитки) блокира мозъчния химикал, наречен аденозин, който ни помага да заспим. След ранния следобед не е добре да се възползваме от храни и напитки, съдържащи кофеин.

Според Д-р Бертиш промяната на тези навици може да помогне за намаляване на нарушения сън.

Сънят, потенето и навиците, които да променим, за да нямаме нощно изпотяване

Как да се потим по-малко през нощта

Малки промени - големи резултати

Лекарствата също пречат

Някои лекарства могат да причинят събуждане през нощта. В това число влизат различни антидепресанти, бета блокери за лечение на високо кръвно налягане, лекарства за настинка, съдържащи алкохол, кортикостероиди за лечение на възпаление или астма.

Д-р Бертиш препоръчва да се консултираме с нашия лекар дали виновникът за проблемите със съня не е от лекарството. Ако това е причината, да разберем дали не можем да го приемаме в друго време от деня или да сменим с друг медикамент.

Снимка 574677

Източник: iStock

Здравето ни алармира

Много хронични здравословни проблеми пречат да имаме здрав сън. Някой от най-често срещаните в напреднала възраст са тревожност или депресия. Притесненията или депресивното настроение също затрудняват заспиването и пречат на качествения сън. Увеличена простатна жлеза (доброкачествена простатна хиперплазия или ДПХ) ни кара да ставаме по-често нощем, за да уринираме. 

Хроничната болка също е фактор. Трудно е да спим, когато ни боли. "И това е двупосочна улица. Лишаването от сън влошава болката на следващия ден", казва д-р Бертиш.

Снимка 526220

Източник: iStock

Една от причините да не можем да заспим е и невропатията, която се характеризира с изтръпване или болка в ръцете и краката, които причиняват събуждане.

Сънят и от колко часа се нуждаем в зависимост от възрастта

Колко точно часа сън ни е достатъчен

В зависимост от възрастта

Сънната апнея е друг често срещан виновник. Силното хъркане и кратките събуждания през нощта може да са признаци, че имаме сънна апнея, която причинява кратки паузи в дишането през нощта и води до сънливост през деня, заключват от Harvard Health.