ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 11 минути
  • Режисьор: Лука Гуаданино
  • В главните роли: Зендая, Джош О'Конър, Майк Файст
  • Бюджет: 55 мил. долара
  • С какво да се подготвим: "Уимбълдън" (2004 г.)

Всеки, който е гледал най-популярният филм на Лука Гуаданино - "Призови ме с твоето име", няма как да не пази запечатана в ума си сцената с прасковата. В "Претендентите" праскова няма, затова пък двамата главни герои от мъжки пол хапват банани и дълги хрупкави бисквити. Да, говорим за секс.

И секс в "Претендентите" определено има - би било грехота да отсъства при положение, че Гуаданино разполага със Зендая в цялата й харизматична прелест. Именно героинята й Таши Доналдсън е механизмът, задвижващ постоянното разместване, напасване и заплитане в любовния триъгълник между нея, Арт Доналдсън (Файст) и Патрик Зуайк (О'Конър).

Очакванията за романтичен филм обаче трябва да бъдат оставени пред киносалона - романтика в "Претендентите" няма. Това всъщност е история за съперничество, тенис, приятелство, власт, секс, секса като начин да държиш властта и тениса като метафора на състезанието, което представлява живота ни.

"Тенисът не е просто спорт - той е връзка", казва Таши на Арт и Патрик в деня, в който се запознават. Тя е на 18 - бляскава, красива, голямата надежда на американския тенис. Арт и Патрик са приятели от 12-годишни, които имат злополучието едновременно да се влюбят в Таши.

Кого от двамата ще избере тя? Зависи в кой момент от историята ще надникнем. Филмът е разказан в дълга поредица от ретроспекции, които ни мятат напред-назад в отношенията между тримата герои, като конфигурацията в тях постоянно се променя.

Снимка 662748

Източник: Александра Филмс

Постоянно обаче ни връща в настоящия момент - финален мач на турнир от сериите "Чалънджър" в Ню Йорк, където Арт и Патрик се изправят един срещу друг повече от десетилетие, след като пътищата им се разделят заради Таши.

Сега тя е г-жа Доналдсън - съпруга на Арт, майка на детето му и негов треньор. Отдавна е изоставила мечтата за собствена тенис кариера, провалена от неприятна контузия. Затова пък е прехвърлила всичките си амбиции върху Арт - амбиции, които той не успява да изпълни.

Патрик също не е прокопсал особено в живота - преминал 30-те, той е принуден да спи в колата си, когато е на турнири, защото няма пари за хотел. И все още се надява да докаже, че добър тенисист. Дали обаче иска да го докаже на себе си, на бившия си приятел Арт или на бившето си гадже Таши?

Снимка 662747

Източник: Александра Филмс

Финалът в Ню Йорк се оказва поредният опит Арт и Патрик да си го премерят (шегата е целенасочена). В един момент ни изглежда, че дори вече не ги интересува Таши - яростната битка помежду им надхвърля границите на мъжкото съперничество и преминава в неясната територия на приятелство, в което като че е имало и нещо повече.

Финалът на "Претендентите" пък ни оставя с възможността да изберем собствения си победител - дали това е Арт, който все пак е женен за Таши, Патрик, който отново успява да я съблазни, или самата Таши, на която нито един от двамата не й е достатъчен?

Още две любопитни забележки за филма на Гуаданино: музиката е на Трент Резнър и Атикъс Рос от Nine Inch Nails - адмирации за нея. Както и за Джонатан Андерсън от модния бранд JW Anderson, отговорен за костюмите на филма - Зендая е истински разкош!

"Претендентите" е по кината от 26 април