Tesla пусна в продажба Model 3 през 2017 г., а през миналата година получи необходимия фейслифт, като бе обявено, че ще видим и обновена Performance версия.

Успя ли Tesla да си върне първото място от BYD при електромобилите

Успя ли Tesla да си върне първото място

Ето какво се случва в света на електрическите автомобили

Разбира се, Илон Мъск спази обещанието си и преди няколко дни Tesla представи официално обновения Model 3 Performance.

Нова визия и по-добра аеродинамика

Промените по екстериора не са чак толкова фрапантни, но правят автомобила още по-добър. Направени са някои подобрения по аеродинамиката на електрически автомобил. Те включват добавянето на нови охлаждащи канали в предната броня.

Отзад пък е добавен спойлер от въглеродни влакна, който според Tesla трябва да подобри баланса и стабилността при шофирането с висока скорост. В резултат на това компанията на Мъск твърди, че са намалили съпротивлението с 5% и с 55% е по-добър балансът на повдигане от предната част.

Спирачните ротори, накладките и апарати са по-големи, а като стандарт новата Tesla Model 3 Performance идва с гуми Pirelli P Zero 4. В електрическия автомобил ще намерим и изцяло нова адаптивна система за амортисьорите, които правят колата здраво стъпила на земята и устойчива при завои с висока скорост.

Поглед отвътре

В интериора на новата Tesla Model 3 Performance ще намерим елегантно вплетени въглеродни влакна, вентилирани спортни седалки. В средата на таблото, разбира се, е разположена информационно-развлекателната система, която е с 15.4-инчов сензорен екран.

Снимка 662728

Източник: Tesla

Като и тук пътниците на задната седалка имат достъп до 8-инчов сензорен екран, с който да управляват климатичната система и играят игри. Няма бутон за стартиране и изключване на електрическия автомобил, като всички се случва чрез поставянето на специална карта, която играе ролята на ключ под екрана в центъра на таблото.

Както можем да очакваме, всичко се управлява именно от този екран, като дори смяната на режима на шофиране.

Това, което интересува всички - ускорението

Tesla Model 3 Performance е семейна кола със спортен дух, ето защо разполага с мощност от 460 к.с., два електромотора и задвижване на четирите колела. Като от 0 до 100 км/ч. развива за едва 3.1 секунди. В този случай пробегът по (WLTP) е до 528 км.

От Tesla не разкриват на този етап какъв е капацитетът на батерията, но от Autocar твърдят, че става дума за 75 кВтч. Разходът на енергия пък трябва да е 16.7 кВтч за 100 км.

Tesla Roadster идва през 2025 г. - ето какво обеща Илон Мъск

Обещанието на Мъск - Tesla Roadster ще вдига от 0 до 100 км/ч за по-малко от секунда

Ето кога да очакваме най-сетне електрическият автомобил

От Tesla казват на този етап, че новият Model 3 Performance само за 15 минути зареждане може да получи до 228 км пробег. Електрическият автомобил е наличен за поръчки през сайта на Tesla, като се очаква доставките да започнат още това лято. Базовата цена на Tesla Model 3 Performance е 52 990 долара.