Когато имаме проблеми със съня, нищо друго също не ни е наред. Просто защото когато сме лишени от възможността да си отпочинем качествено, сме по-изнервени, уморени и разконцентрирани, а това обърква цялото ни ежедневие. И със сигурност ако сме недоспали, не ни е до тренировки, но именно тогава трябва да съберем сили, за да можем не само да повдигнем тонуса си, но и да се справим с безсънието.

Тренировки и ползите от тях - защото при жените са повече, отколкото при мъжете

Повече ползи с по-малко тренировки - как го правят жените

Добра мотивация и за двата пола

Според ново изследване на учени от Imperial College London и University Reykjavik, тренировките минимум два пъти седмично намаляват значително риска от безсъние. Хората, които редовно извършват физическа активност, са с 42% по-малко склонни да имат затруднения със заспиването, отколкото тези, които са неактивни. Рискът от друг вид смушения на съня - например събуждания през нощта, също спада с 22%. 

Ползите от редовното спортуване за качествения сън се забелязват в дългосрочен план. Ако не пропускаме тренировките си ще се радваме на здрав сън между шест и девет часа - нещо, с което не всички, които не спортуват, могат да се похвалят. С две и повече тренировки седмично намаляваме вероятността да спим прекалено кратко или прекалено дълго, а ще получаваме оптималното количество почивка за тялото и ума.

Снимка 659166

Източник: iStock

И никога не е късно да направим тази промяна за здравето си - ефектът ще усетим съвсем скоро. Но учените предупреждават, че когато спрем да тренираме, проблемите със съня отново ще се върнат, ако са били редовно явление и преди да започнем. Затова ключът към успеха и в този случай е в постоянството, пише Daily Mail.

Кардио тренировките - ползите и вредите за тялото (и защо да ги комбинираме със силови тренировки)

Какво се случва с тялото, ако правим само кардио тренировки

Ползите и вредите

Когато спортуваме два или повече пъти в седмицата, се класифицираме като физически активни. А ако това стане наш навик в продължение на поне 10 години, то тогава може да се определяме като постоянно активни. А още една много силна мотивация да бъдем точно такива е осигуряването на достатъчно продължителен и качествен сън, за да бъдем най-добрата версия на себе си всеки ден.