Престъпленията на Харви Уейнстейн излязоха наяве в разгара на движението #MeToo. Тогава жертви на сексуално насилие от цял свят, включително Холивуд, започнаха да споделят своите лични истории за травматизиращите си преживявания в социалните мрежи.

Харви Уейнстейн, #MeToo и признаването за виновен по обвинения в сексуално насилие

Каква ще е съдбата на Харви Уейнстейн

Продуцентът е признат за виновен по обвинения в сексуално насилие

Десетки знаменитости са говорили за непристойното и престъпно поведение на холивудския продуцент. Сред тях са Салма Хайек, Лупита Нионг'о и Райън Гослинг. По информация на USA Today общо 87 души са отправили обвинения към него.

През февруари 2020 г. Харви Уейнстейн бе признат за виновен в извършването на престъпни сексуални деяния, както и изнасилване. Случаите са от 2006 г. и 2013 г. Последва присъда за лишаване от свобода за период от 23 години.

Снимка 662737

Източник: GettyImages

През 2022 г. обаче 72-годишният холивудски продуцент се сблъска с нови обвинения в сексуални престъпления в Калифорния. През декември същата година той отново бе осъден, но в отделен процес за три случая, касаещи сексуални посегателства и изнасилване, извършени през 2013 г. Решението на съда в Лос Анджелис добави още 16 години затвор за Харви Уейнстейн.

Сега обаче става ясно, че присъдата на Харви Уейнстейн от 2020 г. е отменена. Причината за това е позицията на адвоката му Артър Айдала, който е заявил, че продуцента не е получил справедлив процес.

Защитата на Уейнстейн уточнява, че съдията Джеймс Бърк е позволил на три жени да свидетелстват, въпреки че обвиненията им не са били включени в делото. Според адвоката това означава, че решенията на съдията спомагат за осъждането на личността на Уейнстейн, вместо да се разглеждат конкретните обвинения.

Харви Уейнстейн, движението #MeToo и новите обвинения за насилие над жени

Още нови обвинения срещу Харви Уейнстейн

Проблемите за продуцента се трупат, докато е в затвора

Към момента няма информация дали Харви Уейнстейн ще бъде изправен пред друг процес, но засега остава зад решетките заради присъдите си от 2022 г., пише People.