Колкото и да е съвсем естествена и необходима физиологична функция, винаги когато се потим (при това видимо и осезаемо за околните), се чувстваме неудобно и некомфортно. Това важи с пълна сила и за изпотяването през нощта - все пак, на никого не му е приятно да се събужда в подгизнали пижама и чаршафи.

Човешката пот, бактерията Staphylococcus hominis и ензимът, който причинява неприятната миризма

Истинската причина потта да мирише неприятно

И ще се намери ли решение на проблема

Причина за прекомерното изпотяване докато спим обаче се оказват и фактори, за които не сме подозирали. Ето няколко, свързани с ежедневните ни навици, на които да обърнем внимание. Нищо чудно промяната им да е разковничето за спокоен и пълноценен сън.

Късната вечеря

Дори и да не сме яли достатъчно през деня, не бива да компенсираме с по-обилна вечеря, особено ако и планираме да си легнем след нея.

Снимка 573665

Източник: iStock

Изяждането на голяма порция храна два часа преди сън повишава температурата в тялото. За доброто храносмилане, а и за качествения сън, трябва да минат поне три часа след последното хранене.

Тренировките

Колкото и енергия да имаме за изразходване, физическата активност в късните часове не е препоръчителна.

Снимка 573666

Източник: iStock

Причината отново е в повишаването на телесната температура, което води до прекомерното изпотяване, когато заспим. Най-добре е да планираме тренировките си сутринта или преди обяд, но не и след късния следобед.

Материята на пижамата

Снимка 573667

Източник: iStock

Пижамите със свежи и закачливи щампи определено привличат вниманието, но не си заслужава да ги купуваме, ако са от изкуствена материя. Например полиестер или сатен.

Мигрена, кофеин, алкохол и още причини да се будим сутрин с главоболие

Защо се будим с главоболие всяка сутрин

И какво е общото с ежедневния ни ритъм

Те задържат телесната топлина, а този ефект може да избегнем като преди сън обличаме памучна пижама, пише LifeHacker.