Времето става все по-хладно, а грипът и вирусите скоро ще са във вихъра си. Затова и вече предприемаме мерки, с които да се предпазим от разболяване, доколкото е възможно, както и да подсилим имунитета си. Добавки за целта има много на пазара, но освен тях, здравословната храна и качественият сън, можем да направим и още нещо за себе си.

Сладки картофи, карфиол, райска ябълка и храните за добър имунитет през зимата

Лекарството на нашата трапеза

Какво да ядем, за да сме здрави през зимата

Дори навън да е студено и дъждовно, не бива да го използваме като оправдание да не спортуваме редовно през есента и зимата, защото именно това е времето, в което можем да извлечем най-голяма полза от тренировките. А тях можем да правим и на закрито, като освен за фигурата си, трупаме ползи и за имунната система.

Ново изследване на учени от Harvard Medical School разглежда ползите от редовната физическа активност и установява, че тя задейства освобождаването на регулаторни Т клетки, които подобряват способността на мускулите да използват енергия като гориво, както и тяхната издръжливост.

Снимка 640818

Източник: iStock

Но тези въпросни клетки имат още една ключова роля в нашия организъм - да противодействат на възпаленията в него като по този начин ни предпазват от развитието на различни заболявания като рак, диабет, деменция, болести на сърдечно-съдовата система и други. 

Освобождаването на Т клетки, които след случва по време на тренировка, засилва и защитните сили на организма, тъй като те са част и от имунната система и се борят ефективно с всякакви болестотворни нашественици, както и са много важни за здравето на всички тъкани.

Това е първото подобно изследване, което показва ясната връзка между редовната физическа активност и по-силния имунитет. То обаче е проведено само върху мишки и се очаква резултатите да се потвърдят и с опити, в които участват хора, предава Daily Mail.

Снимка 640817

Източник: iStock

По време на проучването се анализират клетки от мускулите в задните крака на мишки, които бягат на пътека само веднъж, като и при тези, които го правят редовно или въобще не го правят. Известно е, че физическата активност временно уврежда мускулите, водейки до повърхностни възпалителни реакции. Техни признаци се забелязват при мишките, които тичат редовно. Но при тях има и повишени нива на Т клетки в мускулите 0 нещо, което не се забелязва при мишките, които въобще не се движат.

Учените предполагат, че редовната физическа активност може да води до повишаване на броя на Т клетките и на други места в организма, не само в мускулите. Предполага се също, че те могат да неутрализират вредното въздействие на интерфероните, които са протеини, отделящи се като част от възпалителния отговор на организма.

Редовните тренировки и защо няма полза от тях, ако не се храним здравословно

Какво се случва, ако тренираме, но не се храним здравословно

Напразни усилия или не съвсем

Досега неведнъж учените са представяли доказателства как тренировките оказват влияние на различни хормони в организма, с което регулират и контролират различни процеси. В този случай обаче става въпрос за молекулярни промени, които имат важно значение за защитните сили на организма. И са поредната причина да не пропускаме да поспортуваме и днес.