Снегът вече идва, температурите стават обичайни за това време на годината и все по-често ни е студено, подсмърчаме и имаме чувството, че май се разболяваме. Най-лесен начин за подсилване на имунитета ни изглеждат мултивитамините и хранителните добавки, но има и друг вариант - храната, която консумираме ежедневно.

Ето кои са храните, на които да заложим в зимното си меню, за да си гарантираме по-добри защитни сили на организма и по-добра превенция на вирусите и настинките.

Сладки картофи

Може да не са по вкуса на всеки, но са истински полезни. Те са страхотен източник на бета каротин, който се преобразува във витамин А в организма. А той е един от отговорниците за правилното функциониране на имунната система. Важен съвет е да приготвяме картофите така, че да консумираме и обелката им.

Снимка 455683

Източник: iStock

Карфиол

Сезонен зеленчук, който похапваме както суров, така и на туршия, печен или варен. Най-добре е обаче да бъде в сурово състояние, за да извлечем максимума от голямото количество витамин С, който съдържа. Карфиолът е богат и на фибри, и на витамин В.

Лук и чесън

Чесънът е добре известен враг на гриповете и настинките, който наистина не бива да пренебрегваме през студените месеци. Важното и тук е да консумираме и него, и лукът предимно сурови, за да не губят полезните си свойства.

Броколи

Зеленият събрат на карфиола също не е за подценяване. Богат е на витамин Е, който има противовъзпалителен ефект. Освен това, броколите съдържат протеини, които поддържат имунната система.

Снимка 455688

Източник: iStock

Камби

Червените месести чушки лесно могат да се определят като суперхрана, защото са богати на редица микронутриенти - протеини, полезни въглехидрати, витамини и минерали. С тях можем да си набавим голямо количество бета каротин, както и дневната доза витамин С.

Цитруси

Вероятно няма нужда да споменаваме, че тези плодове са наистина богати на витамин С. Той пък подсилва имунната система, както никой друг. Препоръчително е да ги консумираме цели, а не под формата на фреш, пише MSN.

Татуировките, имунитетът и предпазват ли ни рисунките по тялото от настинки и грип

Неочакваната полза от татуировките

И защо сега е моментът да си направим

Райска ябълка

Можем да я намерим във всеки магазин по това време на годината. Тя също е добър източник на фибри и витамини С и А, които ни поддържат здрави и енергични. 

Снимка 455689

Източник: iStock

Моркови

Поредният зеленчук, богат на бета каротин, който се преобразува във витамин А. Морковите съдържат и много витамини, антиоксиданти и витамин С, затова е добре да ги хрупкаме всеки ден.