Вече разказахме как аржентински учени регистрираха температурен рекорд на територията на Антарктида. Дни по-късно, стана ясно, че има нов топлинен рекорд. Цели 20.75 градуса по Целзий измериха бразилски учени на остров Сеймор. Той се намира в Антарктика и не се счита за част от Антарктида, но все пак измерената температура е рекорд за региона.

Антарктика, Антарктида, о-в Сеймор и новият температурен рекорд от 20 градуса по Целзий

В Антарктика вече е 20 градуса по Целзий

Трудно е да си го представим

Именно заради подобни климатични промени определени видове животни са по-засегнати от други, най-вече защото коренно се променя начинът им на живот. А това води и до някои не толкова обичайни действия от тяхна страна.

Типичен пример са полярните мечки в руския Арктик, които са започнали да се самоизяждат. И макар че проявата на канибализъм сред тях не е ново явление, учените се притесняват, че подобни случаи се срещат рядко, докато сега се регистрират с все по-голяма честота.

Иля Мордвинцев от института по екология и еволюция "Северцов" в Москва приписва увеличаването на канибализма на липсата на други възможности за храна. Според него в някои сезони няма достатъчно храна и едрите мъжки атакуват женските с малките, но това са единични случаи за разлика от сега.

Снимка 469228

Източник: iStock

От една страна хабитатът на белите мечки е пряко засегнат и от човешката дейност в района, като добив на газ, морски превоз, повече хора и т.н.

От друга - климатичната криза засяга Русия 2.5 пъти по-бързо от останалия свят, според The Guardian. Размерът на леда в руския Арктик до края на лятото е намалял с 40% през последните 25 години. А при огромен глад и липса на храна, на полярните мечки не им остава друго, освен да започнат да посягат на себеподобните си.

Полярните мечки, популацията им, колко екземпляра има в момента и мрачната прогноза за този вид

Мрачната прогноза за бъдещето на полярните мечки

И защо се стигна до нея