Постоянно се говори за климатичните промени и негативните последици от тях върху флората, фауната и нас, хората.

Климатичните промени и защо този път затоплянето е различно

Климатичните промени и защо този път затоплянето е различно

Човешката намеса има ключова роля

Някои видове животни са по-засегнати от други, защото ледът под краката им се топи с рекордни темпове. Полярните мечки са изключително величествени и приятни за наблюдаване животни.

Според World Wildlife Fund (WWF) популацията им сериозно застрашена. По техни данни в момента са останали между 22 000 и 31 000 полярни мечки в световен мащаб.

Снимка 467535

Източник: iStock

Но не само климатичните промени са отговорни за малкия им брой. От 60-те години на миналия век много световни лидери и организации започват да обръщат внимание на бракониерството, което също сериозно засяга популацията им.

Най-зле е положението в Канада, където отново по данни на WWF живеят между 60 и 80% от полярните мечки. Мрачните прогнози са, че заради глобалното затопляне до 2050 г. популацията на полярните мечки ще намалее с близо една трета.

Замърсяването с пластмаса, океаните и защо големите бозайници ядат боклука

Защо китовете ядат пластмаса

Какво се случва в Световния океан

Простата причина е, че естественият им хабитат ще бъде променен до неузнаваемост, ако тенденцията за топенето на ледовете се запази.

Снимка 467534

Източник: iStock

Замърсяването обаче също играе голяма роля за намаляването на тези хищници. Голяма част от храната им е замърсена с токсични химикали заради добиването на нефт. Те в повечето случаи не предизвикват моментална смърт, а се отразяват в дългосрочен план.

Антарктика, Антарктида, о-в Сеймор и новият температурен рекорд от 20 градуса по Целзий

В Антарктика вече е 20 градуса по Целзий

Трудно е да си го представим

Така например някои женски полярни мечки развиват и мъжки полови органи и се засягат сериозно репродуктивните им функции. Имунитетът им също отслабва, което затруднява организмите на засегнатите екземпляри да се справят с различни заболявания.