Ако се опитваме да си представим най-сухото място на Земята, умът ни, трениран от десетилетия снимки, вероятно ще ни отведе в пустинна шир в някой горещ регион, като Сахара например.

Антарктида, Кървавият водопад и какво е обяснението за този странен феномен

"Кървавият" водопад на Антарктида

Един забележителен природен феномен

Това не е лошо предположение. Едно от най-сухите места на Земята е пустинята Атакама в Чили, като според НАСА някои райони там получават само от един до три милиметра валежи годишно.

Сух регион от 10-15 милиона години, Атакама може да не е виждала значителни валежи в продължение на 401 години, между 1570 и 1971 г.

Има обаче по-сухи места на Земята и вярваме или не, най-сухият континент в света всъщност е Антарктида. Обяснено максимално семпло, студеният въздух носи по-малко влага от по-топлия, което прави континента толкова сух по отношение на дъжд и снеговалеж.

Снимка 649673

Източник: iStock

Сняг наистина вали на Антарктида, с няколко метра годишно в крайбрежните райони. Във вътрешността обаче, далеч от източници на влага, снеговалежите могат да бъдат само няколко сантиметра годишно, което го прави най-сухия континент като цяло.

Най-сухият регион на Антарктика, известен като Сухите долини поради липсата на сняг или лед, не е имал дъжд от около два милиона години. В района от 4800 квадратни километра  почти няма вода, отчасти благодарение и на околните планини, които блокират влагата от района.

Барбара Ернандес - жената, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи рекорди в името на климатичните промени

Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е "Чилийската ледена русалка"

Освен това, катабатични ветрове (носят въздух с висока плътност от голяма надморска височина надолу по склоновете) помитат долините. Тези сравнително топли ветрове се движат със скорости до 320 километра в час и премахват влагата от района. Заради тези екстремни условия това място се използва като аналог на Марс от НАСА. Като се имат предвид приликите между климата, открит там, и тези, открити на Марс, това дава надежда, че признаци на древен живот могат да бъдат намерени и на Червената планета, пише IFL Science.