Пеканът, известен още и като американски орех, може и да не е толкова популярна ядка из нашите географски ширини, но е много характерен за Северна Америка и Мексико - откъдето е и произходът му.

Ядки срещу депресия - още една полза от ежедневната им консумация

Още една причина да ядем ядки всеки ден

И по-здрави, и по-щастливи

Той е изключително вкусен, но не само в това е предимството му. Предлага редица ползи за здравето, тъй като е богат на витамини, минерали, протеини и здравословни мазнини.

Ето какви са точно са ползите от пекана, според Аl Вawaba, и защо е толкова здравословен избор за всеки ден.

Хранителни вещества

Отличен източник на витамини, магнезий и цинк. Тези основни хранителни вещества помагат за намаляване на риска от много заболявания, за подобряване на общото здравословно състояние и правилното функциониране на организма.

Снимка 630913

Източник: iStock

Здраво сърце

Пеканът съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, полезни за сърцето. Те намаляват риска от сърдечни заболявания и за понижават нивата на лошия холестерол. Богат и на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на натрупването на плака в артериите и свеждане на възпаленията до минимум.

Загуба на тегло

Въпреки високата си калоричност, ядките могат да помогнат и за загубата на тегло, тъй като са богати на фибри, протеини и здравословни мазнини. Съдържат естествени мазнини, които засилват на метаболизма и енергийните нива, което пък улеснява изгарянето на калории. Консумацията им предотвратява преяждането и засища за дълго време.

Снимка 630916

Източник: iStock

Мозъчна функция

Пеканът съдържа голямо количество витамин Е, който е от съществено значение за здравословното функциониране на мозъка - предпазва го от увреждане, причинено от свободните радикали и подобрява когнитивните функции. Чудесен източник е и на омега-3 мастни киселини, които също подобряват на мозъчната функция.

Храносмилането

Високото съдържание на фибри спомага за правилното функциониране на храносмилателната система. Ядката е богата на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението в червата и за предотвратяване на заболявания като рак на дебелото черво.

Бадеми и проучването, според което консумацията им ни кара да приемаме по-малко вредни калории

Още една причина по-често да ядем бадеми

Любимецът сред ядките

Костите

Вкусният пекан е и чудесен източник на магнезий, който е от съществено значение за поддържането на здрави кости. Минералът помага за увеличаване на костната плътност.