Добре знаем, че ядките имат редица ползи за организма, а и са страхотен начин да залъжем глада и да се заредим с малко бърза енергия между храненията. А сега учените изтъкват още една важна причина всеки ден да си хапваме по една шепа.

Ядки, риба, плодове и кои са най-пълноценните храни, които да консумираме

Топ 10 на най-пълноценните храни

Един стар познайник е на върха

Според анализ на данни за 500 хиляди британци на средна възраст, тези, които консумират по около 30 г ядки всеки ден (орехи, бадеми, бразилски орехи, кашу, лешници и шамфъстък), по-рядко са диагностицирани с депресия и се налага да приемат антидепресанти.

Предполага се, че тази връзка се дължи на противовъзпалителните и андиоксидантни свойства на ядките, които имат своеобразен защитен ефект. Те са богати на важни основни хранителни вещества като феноли и фитостероли, както и на микроелементи, протеин, фибри, витамини, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. И всички са важни както за цялостното ни физическо, така и за психичното ни здраве.

Снимка 630001

Източник: iStock

Друго изследване, проведено в Центъра за здравни и социални изследвания към Университета на Кастилия-Ла Манча в Испания, затвърждава ролята на ядките като ефективна превенция на депресивните състояния.

Тиква, овесени ядки и как да си направим най-вкусната закуска за есента

Как да си направим перфектната есенна закуска

Може да я хапваме както току-що извадена от фурната, така и студена

Според откритията на учените, на базата на данни за 13 000 души на възраст 37-73 години, редовната им консумация намалява със 17% риска от развитие на депресия. И този ефект се забелязва независимо от останалите фактори на ежедневието и околната среда, които също може да са причина за отключване на психологични заболявания, предава Independent.