Обикновено следобедите посягаме към плодове, които да хапнем за следобедна закуска. В случай че обаче имаме нужда от нещо малко по-засищащо, то по-добре е плодовете да заменим с бадеми.

Витамин D, витамин B12, допамин, фолиева киселина и храните, които повишават настроението ни

Храните, които повишават настроението ни

За да бъдем щастливи дори и в сезона на депресиите

Имаме една актуална и доста добра причина по-често да ядем бадеми. Освен че са полезни (което вече знаем), те могат да ни помогнат да приемаме по-малко калории от вредни храни. Този ефект е доказан в ново изследване, при което австралийски учени се фокусират върху влиянието от яденето на бадеми върху хранителните ни навици.

В проучването се включват 140 участници, като всички от тях са възрастни от 25 до 65 години и са с наднормено тегло и затлъстяване. На участниците са били разпределяни произволни видове закуски и след консумацията на всяка, е било проследено как се отразила на апетита им.

Според резултатите яденето на от 30 до 50 грама бадеми на ден е довело до това участниците да приемат по-малко калории (с около 71.7 калории) от консумирането на нездравословна храна.

Снимка 599908

Източник: iStock

Учените обясняват, че наблюдението им доказва, че хората, които ядат бадеми, изпитват промени в хормоните, регулиращи апетита. А това води до намаления прием на храна.

По думите на изследователите отговорни за този благоприятен за човешкия организъм, страдащ от затлъстяване и наднормено тегло, ефект са моно- и полиненаситените мазнини, протеини и въглехидрати, които се съдържат в бадемите. Именно те ни карат да се чувстваме сити по-дълго, както и ни помагат да поддържаме кръвната си захар стабилна.

Калций, витамин D и магнезий - хранителните вещества, с които поддържаме костите си здрави

Как да имаме здрави кости

Храните, които са ни в помощ

Оказва се, че освен бадемите, другите видове ядки също могат да ни повлияят да приемаме по-малко вредни калории през деня. Предимството точно на бадемите е, че имат по-малко калории в сравнение с орехите или шамфъстъка например. От друга страна пък съдържат по-малко омега-3 мастни киселини, пише Eat This, Not That.